Monday, December 26, 2011

yeah! teletubies MUST be strong :)

dear you.
who always by my side.
who always hold me tight.
who always hugs my heart with your words.
who always give me such an indelible advice.
who always here when i said IM OK.not''
who always bla..bla..bla..and TITIK.

its-too-much-things-bout-you-that-i-apreciate!

no-words-can-be best-describe-about-u <3

::now you are smiling..deep inside i know you re crying..

ana..Allah never promise tat life would be easy,..
but HE did promise tat He wil be with you..
every steps of your life..
with Him by your side.

now you feeling worst.am i right??
sy tak tahu cne nk relief kan orang.yang sy tahu is when someone came to me and saying i-feeling-worst-today..i wil sing a song tat related to HER(means banat only lahh.) until 'org' smile and gelak..
but sometimes ade certain 'org' makin nanges bila sy nyanyi.HAHA..my bad;D

and here.im saying tat.
I WILL ALWAYS PRAY FOR YOUR HAPPINESS.
kita sahabat.dunia akhirat.

andai aku tergilincir dari titian sirat Nya..
kau tariklah aku.dan pimpinlah tanganku menuju syurgaNya!!

ALLAH.Kau jagalah dia saban waktu,Kau pimpinlah dia.agar dia tidak merasa sendiri menempuh hidup ini.
ALLAH.andai air matanya mengalir..Kau ubatilah dia dengan arrahman Mu..kasihi dia..
ALLAH.andai dia kecewa Kau ubatilah kekecewaannya dengan janji MU.
buka kanlah mata warasnya agar dirinya sentiasa tahu bahawa Kau sentiasa ada untuk menjaganya.
ALLAH.peluklah hatinya ketat-ketat agar dia tidak melangkah pergi dariMU..cintai dia ya Rabb,
kerana aku sangat-amat-paling mencintainya..nur farhana mohamed zaki.ily.

(okey.kalau ana bace nih aku memang akan tutup muka aku dengan tudung saji sbulan)
k.baii;))).salam;)

Saturday, December 24, 2011

change to good is not a crime;))







mungkin menjadi yang baik tu payah.dan menjadi yg lbih baik tu amatlah payah..tapi bukan satu ksilapan andai kita try ntuk jadi yang lbih baek..kn?
dalam hdup kita..Allah hanya bagi kita satu kali peluang..atau yang lbih brtuah..Allah izinkan dirinya mrasai nikmat peluang itu berkali kali..;)
subhanallah..


hidayah tu milik Allah..kita tak layak nk judge org dr luaran..ye..mmg pn..tanye pd dri kita..sape aku nk ckp org tu mcm tu..org ni mcm ni..sape aku??tuhan ke ??nauzubillah.
la haula walaa quwwata illa billahil a'liyiladzim..


satu kisah..

seorang penuntut di sebuah kolej ,yang dahulunya free hair, gaya hidup yang totally western. rambut every week tuka tuka kaler. Baju tu toksah cakap la,.ketat situ, ketat sini..terbelah sana sini..namun akhirnya boleh menutup aurat dengan sempurna..bukan produk dari mana mana sekolah agama..mahupun bukanlah anak kepada ustaz ustazah..
tapi berkat dia mencari, berkat usaha dia yang sedikit, Allah anugerahkan dia kefahaman dalam bergama.

hidayah Allah tu bukan milik kita..tapi kita sebagai hambaNya tidak salah untuk meminta dalam sujud..dalam qiam..dalam doa..kita dekat denganNya..namun terpulang pada kita bagaimana kita manfaatkan kelebihan tu..

back to the story..
one day,..that girls datang kuliah dengan bertudung , gaya ustazah ustazah la, and satu halls tu terkejut dengan perubahan mendadak that girls. termasuklah me, myself . And seperti biasalah, lumrah manusia melihat something yang new seakan akan melihat alien pakai baju melayu..ada la kata kata yang kurang lemakk didengar..ada yang cakap..budak tu mimpi k apa ni?..budak tu dapat wahyu ke smalam?.. and macam macam lagi yang boleh sakit jiwa kalau dilayan. - the end -

"im enough with my past. " - tengku imani nadrah

" its okay dear, Allah ada, Allah ada .. " - siti noor humaira hassan



Wednesday, October 19, 2011

Gravitation is not responsible for people falling in love.;)

salam..

lame x mlakar kata..
ehm..actually xtau ape yg patut dkongsi..tp tetbe rse nk bercerita,,..

seorang temanku dh mula brtudung labuh..
alhmdulillah..
akhirnya Allah buka pntu hatinya..
mungkin mcm sgt drastik..
tpi itulah kehidupan..
kita takpernah tahu apa yg akan berlaku hari esok..
jadi manfaatkan lah setiap saat yg ada..
jangan sia2 kan hari ini untuk sesuatu yang belum pasti..

life must go on..

dear fren;)
moga drimu istiqamah dgn perubahan ini..
biarlah seisi dunia menghinamu..
aku tetap bertahan di belakangmu..
andai kau tiada tempat mengadu..
kembali padaNYA..
DIA adalah sebaik baik tempat mengadu..

..You Alone we worship and You Alone we ask for help..



p/s;tittle kat atas mcm x sesuai..hee..jdi pndai2 la sesuaikan ye..^^"

Sunday, September 04, 2011

~friendship is the breathing rose, with sweets in every fold

" Apabila hujan turun, melimpahlah air dari perbukitan, aliran menujah ke batu, melekuk tanda waktu beralih, seiring nyawa menghanyut usia,sejalan nafas melangkah ke hujung " ..


im glad to story about a person.
who just came into my life.
n had opened my eyes.
just knew her...(i mean..her name..hehe)
..couple of months back=)
*from a clasmate(i.z.z.a.n.i.e)

ntah npe,,tp khadiran ye sgt.amat.paling buat aku berfikir...aku jd terfikir ttg sgalenye..
n kbetulan..we both hev the same name^^'<---i like this part!

w/pun ak LANGSUNG xknal ye..n thu pn nme ye je..
tp deep in my heart..i know i do like her..
walaupn aku sangat knal ye 'NOT..
tp ak blh rase btape bgusnye ye..


and in addition..she is hafizah..hebat kan??
part sahabat aku yang ni laa yang buat aku kagum dengan dirinya..aku rasa rendah diri jugak la..sebabnya aku bukan seorang hafizah..jauh kat hati aku..i wanna be the one who recite alquran like lirik lagu..subhanallah;)))


i really-really-really nak jadi hafizah!!!
tapi aku tak kuat..sedangkan al- fatihah yang aku recite hari hari dalam solat aku pun aku tak sebetulnye praktik lagi..
astaghfirullah..wa enta hu akbar!!!


kadang kala mata hati kita lebih jauh menilai dari pandangan mata kita;)

But friendship is precious, not only in the shade, but in the sunshine of life, and thanks to a benevolent arrangement the greater part of life is sunshine




buatmu sahabat yang tak pernah aku lupa dalam doaku;)


dalam meniti hari..sekilas kita bertaaruf..meskipun aku bukan lah sahabatmu yang terbaik..tapi di hati aku..kau antara mawar yang mekar mewangi dalam hati ku..mujahadahku terasa semakin ampuh dengan kata-kata mu..meski kata-kata itu bukan kau tujukan buatku..seringkali wall fb mu aku tatap..mencari cari kata-kata mu yang menghidupkan hati dhaif ini..meski hanya membaca,.aku dapat merasai betapa hinanya aku di hadapan Allah..astaghfirullah.bukan aku merasa hina dengan penciptaanku..tapi aku tahu,seharusnya aku jadi yang lebih baik..bukankah aku ini sebaik baik kejadian???..
buatmu sarah..syukran awii atas kehadiranmu..yang ternyata mengubah hati ini,untuk dekat padaNYA..meski kelemahanmu jua kadangkala terserlah,namun bukan itu perhitunganku..;)
uhibbuki lillah.biiznillah


dikau hadir:devotees..


dedicated for my dear fren;)))






s.a.r.a.h.s.y.a.h.i.r.a.h.a.b.d.u.l.l.a.h..dQ j.u.n.d.u.l.l.a.h




selamat hari raya aidilfitri buatsemua...=)


salam aidil mubarak^^
selamat hari raya kepada semua umat islam..
ramadhan akhirnya pergi jua tinggalkan kita..
bagaimana amalan kita???
sempatkah kita dengan ramdhan lagi???
adakah Allah terima puasa kita?
atau
hanya sekadar lapar dan dahaga???
buka hati..buka minda..renung2 kan lah..




buat semua pelajar n guru2 smka sheikh abdul malek kuala terengganu..
SELAMAT HARI RAYA,MAAF ZAHIR DAN BATIN=)

Wednesday, August 31, 2011

Life is much shorter than I imagined it to be.



Sunday, August 21, 2011

Musa dan Safura


kisah cinta Nabi Musa dan Safura, bukan cinta biasa, tetapi cinta yang dipagari iman dan malu. Menjaga amanah nabi Syuaib , hingga si ayah tertawan lalu dilamarnya Musa buat puterinya , Safura.
Jom tadabbur al- Qasas 28: ayat 21-29
kisah cinta para salfussoleh, penuh hikmah. Bukan hanya membicarakan soal hati semata - mata, bahkan jua soal akidah, ikhtila' , dan segala aspek lain.
sibuk kita bercakap soal cinta, cinta islamic lah, cinta yang menjaga syariaat bagai, tapi takde pulak nak ambik ibrah dari setiap perkara. oh, yes, maybe i was the one though -.-'





truely :she isnt a muslim.

salam a'laik..
if i travel aroud the world..and see the beauty of life..it still doesnt make sense..if i dont  have YOU..my LORD!
lame tangan ini kaku dari melakar cerita..
lame blog yang x sberapa ini terbiar tnpe tambahan ilmu..
insyaAllah..kali ini akan sy bawak satu realiti untuk kalian semua tatap..
realiti tentang satu kehidupan yang kadangkala mungkin sudah bosan kita bace saban hari..
realiti tentang erti ikhlas..
ya..ikhlas..
bukan sesuatu yang asing bagi kita..

menuntut ilmu di kolej matrikulasi bukan seindah seperti yang dibayangkan..
tutorial..kuliah..extra excercise..assignment..
sesuatu yang sangat memenatkan..
tapi itulah hakikatnya yang harus ditempuhi demi bergelar insan..

seorang lecturer biologi di sana..chinese.
madam thor siong khoon(am i right???)

dalam diam aku sering berdoa moga Allah buka pintu hatinya untuk menerima hidayah-Nya..
setiap kata-katanya bukan sahaja menyuntik semangat kami untuk terus belajar dan berusaha..malah kadangkala kata2 beliau buat aku berfikir betapa kerdilnya aku di hadapan Allah..

satu hari ketika UPS<---ujian mid-sem bakal menjelma...beliau menyuntik semangat kami student2 smue dgn mengajar kami the meaning of life;))),,..
"im not here to talk about religious..its just i wanna all of u here know that everythings happent..there always a reason behind all this things.if you are thinking that you cant do that and cant do these..you will do nothing!."madam ckp lg yang kita smua masing2 ade god..x ksah laa ape agame kite..ape kpercayaan kita..tp kita kne blaja erti syukur n iklas trime sgalanya...jgn cpat putus asa..God x suke hambanya yang berputus asa..

dalam aty aku,..terdetik..moga satu ary nanti madam akan tukarkan pkataan God itu dgn kalimah Agung..ALLAH

moga-moga..biiznillah

Tuesday, June 07, 2011

dia, yang menjadi kenangan

terkadang aku terfikir
mengapa Allah turunkan hujan di saat aku gembira menikmati hangatnya mentari

ini kisah satu kenangan.
ini kisah satu perasaan.

bermula dengan perkenalan biasa, berakhir dengan perpisahan yang menyakitkan.
diam itu lebih berbisa dari kata-kata.

bila janji tidak dikota
aku jadi kaget,
mengapa mahu berjanji jika tidak mahu mengotakannya?

bila diam menjadi jawapan,
aku jadi hiba.
mengapa diam disaat aku perlu jawapan?
proses untuk aku memahami erti sebenar perpisahan agak lama.
dan aku tidak akan memahami andai kau tidak menjelaskan. 

ya. aku terlalu 'kanak-kanak' waktu itu. 

jauhku berlari
mencari erti cinta
yang ku temui hanyalah jauh dariNya
cukuplah..
cukuplah dengan kealpaan semalam
takkan ku ulangi dosa-dosa silam
hanya bersamaMu cinta sejati bersulam
akan ku damba Mu siang dan malam
1/10/2010

ini kisah satu kenangan.
engkau yang pernah hadir, kini akan aku bungkus menjadi kenangan.

jangan hadir lagi,
kerna aku takut andainya engkau akan beralasan yang sama lagi.



bilakah noktahnya??

         assalamualaikum=)

   ....perjalanan kian bermula..dan langkah mula tercipta..akhirnya di sini jua perhentian yang tercipta buat dri ini..
tak pernah dibayangkan..
tak pernah terlintas meskipun sekali di kotak mindaku..
untuk aku meneruskan pengajianku disini...
mungkin kadangkala bila difikir dgn sedalam-dalamnya..seakan mimpi..
tapi hakikatnya,..inilah yang dinamakan takdir..

..terkadang dalam kita melangkah.
diuji dugaan yang terasa berat..hinggakan membuat kita tersungkur..
rebah tak berdaya..
kala itu..
hanya tangisan pengubat lara..
hanya sendu penawar duka..

namun ketahuilah..
hidup ini masih panjang..
selagi roh masih di jasad.
hidup perlu diteruskan...

aduhai jasad..
jangan kau mengeluh dengan ujian ini..
inilah bukti bahawa DIA masih menyayangimu..
ujian adalah tarbiyah dr Allah..
apakah kita kan sabar ataupun sebaliknya..

aduhai hati..
bersangka baiklah akan Tuhanmu..
DIA datangkan ujian untuk mematangkanmu..
jangan kau bersedih..
Allah sedang berbicara denganmu...

pernah keluar dr bibirku...
"Ya Allah...mengapa mesti aku?aku lemah ya Allah...dugaan ini perit..aku tidak mampu menanggungnya.."

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dgn kesanggupannya.dia mendapat pahala dari kebajikan yang dilakukannya.dan dia mendapat siksa dari kejahatan yang diperbuatnya.(mereka berdoa)
"ya tuhan kami..janganlah Engkau hukum kami jika kamilupa atau kami melakukan kesalahan.ya tuhan,janganlah engkau bebani kami dengan beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang2 sebelum kami.
ya tuhan kami,anganlah Engkau pikulkan kami yang tidak kami terdaya.maafkan kami,ampunilah kami dan rahmatlah kami.Engkaulah pelindung kami..maka lindunglah kami dari orang2 kafir"
(alBaQarah:49:286)


lihatlah...betapa Allah ingin berbicara dengan kita...
sedarlah duhai mata hati...
Allah amat menyayangi kita...
hinggakan tidak DIA hadirkan ujian itu sebagai beban,..bahkan sebagai iktibar buat diri kita,..


kembalilah kepada tuhan..DIA lebih mencintaimu...
LIFE MUST GO ON~
YNWA,..HE always by ur side=)

Monday, May 09, 2011

dedicated this song ;

me, dedicated this song to my dear makwe, farhana mohamed zaki .

ana, i know awak dah download lagu ni , i checked your handphone though . since awak asyik cakap tak minat, tak minat bagaikan , tapi i checked your "most played" song list, and i found this :P

i know you love me my cheeky cheeky cherry ,  and me , love you jugak !

The strands in your eyes that color them wonderful
Stop me and steal my breath
Emeralds from mountains thrust toward the sky
Never revealing their depth
Tell me that we belong together
Dress it up with the trappings of love
I'll be captivated
I'll hang from your lips
Instead of the gallows of heartache that hang from above

Chorus:
I'll be your crying shoulder
I'll be your love suicide
and I'll be better when I'm older
I'll be the greatest fan of your life

Rain falls angry on the tin roof
As we lie awake in my bed
You're my survival, you're my living proof
My love is alive not dead
Tell me that we belong together
Dress it up with the trappings of love
I'll be captivated I'll hang from your lips
Instead of the gallows of heartache, that hang from above

Repeat Chorus

I've been dropped out, burned up, fought my way back from the dead
Tuned in, turned on, Remembered the things that you said .


inshaAllah, que sera, sera.. 

yang mencintai awak ,
syahira mudzaffar