Sunday, June 24, 2012

aduhai ukhti ku sayang


حسبنالله ونعمل واکيل..
الله,افته قلبي!الله!الله!الله!

Entah. darimana rasa ni hadir aku tak tahu.

Aku ada la kenal sorang ukhti kat tempat aku belaja..
Akak tu nice,suke jokeS! a-lot,tapi bukan dengan aku. sebab aku tak rapat sangat dengan akak tu.Cuma kenall la sebab selalu buat kerja persatuan.selalu join venture buat usrah..bulatan gembira pun dengan akak tu,walaupun akak tu takdelah notice sangat aku punya existence,at least aku tahu..bla bla bla..(and the list goes on)oke.dah.ayat bapak macam sinetron!
Satu.

akak ni, bila dengan muslimin attitude dia selalu berubah. bila kami semua mintak tolong incharge makanan untuk ustaz, dia akan cakap:
"akak dik? korang kan junior, korang buat tak boleh ke? "

tapi.
bila muslimin mintak tolong incharge makanan untuk ustaz pulak:
"inshaAllah ana boleh, inshaAllah. ana akan buat yang terbaik bla-bla-bla -.-"

nampak tak kat situ?
takpelah. tak payahlah nampak keh.

Dua.
kesian. 
kesian kat aku,.
sikiit sikit tak suke,.ingat semua manusia perfect ke?
Memang.memang manusia tak perfect.
Aku takde pun cakap aku perfect,and aku paham.akak tu pun tak perfect.


Memang life kita sekali cuma. 
Ada ke yang nak bantah? meh aku ketukk dengan steteskop.
And sebab life kita ni diizinkan Allah untuk rasa sekali je, so kita memang deserve yang terbaik right?
And untuk dapat life yang bombastic disisi Allah ,.kita lah yang patot jadi watak utama. 
Our life nih Allah izinkan kita rasa macam-macam..sampaikan kadang-kadang kita tak tahu apa yang kita rasa..and when kita dah sampai at the right time and at the right place,barulah kita boleh luahkan apa yang kita rasa tu straight to the titik.

Sama lah macam aku.aku tak pandai nak meluahkan dengan kata-kata.tapi,once korang bagi aku selaii kertas,and sikit dakwat,konfem aku boleh tulis semua aku rasa.walaupun aku realised yang aku ni bukan pandai sangat menulis.tapi at least,aku tahu wheres the well should I scream out aloud!

Amal aku,tanggungjawab aku.and amal kau tanggungjawab kau
(refer yunus:41)

Aku tak kisahh la satu kampong pun nak panggil aku ustazah pilihan ke ape ke..bagus jugak,at least korang doakn yang baik baik untuk akuJ  kan kan kan?:’)

Dulu aku pun selalu jugak lah post mende alah cintan cintun ni segala bagai,tapi takde lah addicted sangat dengan cinta ni,.tapi sekarang ni macam dah jadi fenomena,semua orang duk post pasal cinta Islamic nih..

tulis je lah dalam diari. tak pun buatlah satu blog. atleast orang takkan marah kau .
Nanti once dah kawen korang bagi la suami korang bace. Aku rasa idea aku tu lagi romantic kot!
Aku bukan malaikat kerja nak catat-catat amalan orang ni.
Aku Cuma nak ingatkan je.
Dari korang borak pasal kawen ke hape ke..baiklah fikir masalah akidah ummat yang makin jatuhh ni!
Korang update tak kisah dr morsi?
Ape?
Tak kenal dr morsi sape?
 -.-
Tu lah.aku pun baru realized tau betapa pentingnya kemenangan dr. morsi buat kita,and ummat islam yang lain..
Kita usaha sama sama..
Jauhkan ruhull tafarruq dalam hati kita nih.

kita boleh! yeah! katakan Malaysia boleh!



Once aku dah mati nanti,malaikat takde tanya aku,dulu kat atas dunia pakai lip balm brand ape? kasut vincci ke bata je? jam dulu g-shock ada beli tak?pakai i-phone ke nokia 3310?tapi yang malaikat tanya,.apa amal aku kat atas dunia?apa yang aku dah sumbangkan untuk ummat islam?apa yang aku dah buat sepanjang hayat aku?
And aku?
Takkan aku nak hulur buku kosong je kat Allah nanti?
Takkan aku nak buat muka terpinga pinga je?
Malu.memang memalukan!nak sorok muka kat mana lagi??bawah meja?
Masalahnya ada ke meja nanti?

Dah Dia bagi hidup lame lame kat atas muka bumi nih,so tanam la benih banyak banyak..biar bercambah.nanti kat akhirat tinggal nak tuai je.senang kerja.
Ada seorang hamba Allah ni,mati syahid.tapi,tempatnya still kat neraka.nak tahu kenapa? Sebab segala amal dia adalah semata mata kerana dunia.tak ikhlas.dia tu mati syahid,tapi still penghuni neraka.kita?
Sakit luka kena pisau mesin yang potong kertas yang tak berapa nak lut pun kita tak tahan..ni kan pulak nak mati syahid..
Memang..memang kita cakap dah kirim doa untuk saudara yang lain,tapi ikhlas ke doa kita tu?bukan ke awak berdoa just because kat fb tu semua orang pakat duk suruh doa?kan?kan?
Entah.ikhlas tu mulia.tak semua mampu.hisab lah diri balik.
Kita MAMPU berubah.sebab memang kita MAMPU.you have no reason to say NOT!
#Allah..letih kan berdakwah:") rasa kaku sendiri,.entah.mungkin sebab tonggak kepercayaan aku dah lost kot.takpelah.struggle lagi! live a life tak susah pun selagi kita berusaha:)

Tuesday, June 05, 2012

dear sakura:)


Bismillah,..
Pernah tak jatuh sakit tiba-tiba and then rasa lemah tak berdaya tiba-tiba..rasa hilang semangat tiba-tiba..rasa seakan akan kematian tu dekat je..pernah?
Sumpah.sekarang ni aku perlukan mak and abah..
Macam budak-budak.*despicable!
Homesick tetiba..
Demam tiba-tiba..
Kepala macam nak pecah tiba-tiba..
Bila sujud,rasa macam taknak bangun..lega..
Bila berjauhan,baru lah rasa rindu tu melimpah ruah..
K,dah.apa aku melalut.ingat diari ke?
(menjerit)
And part yang paling best is,.
Time tengah tahan sakit,tibatiba ada tangan sentuh dahi..
Nak bukak mata,tapi terasa berat..
A few minutes lepas tu,tiba-tiba..,ada satu kain basah kat dahi aku.
Ya Allah.terharu.

Aaaa.dahdahdah!jangan melalut lagi.

Apeape pun,point aku kat sini is,kau,tenkiu.
Aku segan nak cakap depandepan.-.-‘’
O Allah,keep her close to meJ
She’s kinda good friends.

Ok.dah.aku pemalu!
#lame2 blog ni aku delete gak=.=’’ langsung tak bermanfaat! Aiseh

k.salam.

Friday, June 01, 2012

heart is one of the body organ


Haa tudiaa..
Tetiba reti pulak aku update blog..~
Alahai..
Okeii.selaku manager untuk blog yang tak laku nih..so aku dengan senang hatinya nak melakar kata hati aku.
if and only if ada yang nak termuntah tu aku paham..sebab aku sendiri pun dah macam ala-ala nausea sikit:D sekian.
Okeii.semalam..semalam ada satu insiden.and insiden tu buat aku tersengih ala-ala kerang busuk kena rendam softlan selama beberapa jam.oleh hal yang demikian(sambil betulkan kolar baju) aku dengan ini mengisytiharkan,yang aku dah berpunya! 

*wahaa!ho ho ho..
#Eh? Serius kau couple ke?
#Eh kau nih bia betul?bukan ke couple tu haram ke?
#Eh? Eh? Kau pehal? Dulu kecoh cakap couple tu haram la..ape la..tup tup kau pulak yang meraban pegi bercouple tu pasal ape?
# enti.. couple tu mendekatkan diri kita dengan zina..jauhkan sebelum Allah bolak balikkan hati enti..
#weh hg !bia betoi!
#mu ni ye ke dok eh?

Okeii.tu semua reaction orang bila ja aku bagitau yang aku dah berpunya:DD !
Kenapa terkejut?bukan ke cinta tu fitrah ke?
Bukan ke cinta dan kasih sayang tu anugerah ke?

Kenapa mesti nak terbeliakkan mata ?bukan ke rasa tu Allah yang hadirkan ke?
Kenapa mesti nak menghalang bila Allah dah hadirkan rasa tu?cinta tu akan suburkan hati kita lebih dari apa yang kita tahu..so aku takkan sesekali menghalang.titik.

Tapi^^’’ the best part is..aku bertepuk sebelah tangan:D
Haha.kelaka..memang best pun one side love nih.
Hhe..sebabnya..bila aku jumpa je insan istimewa tuh kat mane mane,aku takyah nak buat segan.blushing.malumalu arnab segala bagai.ahah.
aku boleh relax.cool je~ala ala taiko berjalan masuk kat wad hospital*heh,mengarut.
Tapi serius,aku rasa macam dah ada kat atas awan*soundtrack:mohabbatein.

Okeii.dah mkcik!diam.bising je.kecoh.haish!
Sebenarnya aku cakap aku dah berpunya just sebab aku nak tegaskan,yang aku memang dah ada jodoh yang Allah takdirkan untuk aku.so,that’s why bila je aku resah,aku boleh still senyumJ
And bila je hati aku jatuh pada yang tak seharusnya,aku still boleh kuatkan langkah kaki untuk lari dari terlibat dengan masalah hati tu.Allah tu baik T_T

Aku je yang jahat tak menjaga Dia sebaiknya.
Entahlaa.bila je timbul soal isu kahwin,jodoh,suami nih..aku rasa nak tutup telinga dengan selipa toilet je *selipa toilet aku cumell okei^^,hhe)..aku pun tak tau knape..tapi rasa rendah diri tetbe melawat hati aku.aku segan.aku malu.aku sedih.
*berlari ke katil,tekup muka dengan bantal)
Aku jahat.nakal.suka play mess around and around.susah nak serius unless la hal-hal yang memang wajib serius.*solat)hhe

And PRINCE CHARMING yang aku duk harap is perfect kat mata aku,and perfect kat mata org lain.hha.lawak,.so,harini aku decide something kat dalam hati rapuh aku nih..andainya takdir tu aku mampu ubah,aku berharap seseorang yang bakal jadi imam aku is insan yang akan bawak aku,bimbing aku,pimpin aku sampai ke pintu syurga,and bukan setakat sampai ke pintu syurga je,malah moga imam untukku jua kat syurga nanti.yang akan hulurkan aku segelas air tika panas terik mentari di mahsyar nanti.aku tak mintak lebih*walaupun agak melebih lebih),

Anak abah dah dewasaJ
Anak mak dah makin matangJ
anak mak n abah ni dah makin comel:D

Mak,abah..anak mak abah ni nak bawak mak abah ke syurga..
Mak,.doakan anak mak ni sejahtera dunia akhirat.anak mak ni nakal,doakan la bia jadi baik ye mak^^,mak..untuk semua titis air mata mak yang gugur,anak mak ni mintak maaf>.<
Mak,untuk setiap pelukan berharga dari mak,terima kasih^^’’
Mak..untuk setiap katakata nasihat yang mak curahkan,moga Allah menambah berat nya mizan perhitungan amal kebaikan mak ,.mak..untuk setiap kasih sayang yang mak curahkan..moga Allah menganugerahkan kemudahan dan kesenangan di mahsyar nanti,jua akhirat sana<3
Anak mak yang nakal ni amat-paling-sangat mencintai mak <3

Abah,.anak abah ni selalu buat abah pening kan? Kan?sebab tu la abah selalu makan panadol actifast kan?:D abah,.tanggungjawab abah berat kan?anak pompuan abah ramai.,ada 8 orang.semua nakal-nakal.haish*gelenggeleng kepala)tapi abah,anak abah ni laa yang akan pimpin tangan abah masuk syurga nanti,nabi suka ummat yang ramaiJ abah,doakan anak abah dapat suami soleh ye^^ (gatal)
Abah,kalau nak ungkap semua jasa abah,memang patah jari menaep pun belum tentu habes ditulis.
Abah osem!

Abah hensem!

Abah cool!

Abah gorgeous!

Abah *g.a.r.a.n.g*

hha.sebab abah ni garang laa aku selalu buat-buat tido time abah lalu depan tv.
And sebab abah ni garang laa aku selalu on9 dalam gelap;p
Sebab abah garang jugak laa aku selalu mnimbunkan bukubuku banyakbanyakbanyak kat atas meja study time balik cuti:D *konon study!
Haha.kelaka.and bila ingat balik,banyaknya dosa aku..time mengaji quran dengan abah,aku selalu kena marah.sebabnya aku punye lidi penanda selalu hilang! And selalu kena marah jugak sebab nya makhraj huruf aku selalu salah.
Abah cakap ء,aku sebut ع..
Hhe.pelat kot aku dulu:D

tapi kan abah,haritu ustaz uzair yang ajar tajwid kat kolej nii kan,ustaz kan..dia kan..hee.puji makhraj anak abah ni macam style Arabic *_* wah wah!ustaz cakap cara sebutan makhraj awk macam dah biasa cakap arab:D Terharu pink anak abah ni time tu.terima kasih abah untuk segala gala gala gala nyaJ
mak,abah..syukran awii! Syukran a’laa kulli hal!
Wallahi,wabillahi..uhibbukum jiddan!

Dah,aku dah letih menaep.entah topic apeape je aku nih.mngarut meraban.suka hati la.aku punya blog kan?kan?
Hha.cakap sensorang depan lappy ni buat aku rasa macam tak brape betol.aduyaii:DD !

‘’pejamkan mata.
Kerna rindu itu indah."-haura'-

"Bukalah hati.
Kerna hati itu masih terasa kosongnya.
Rasai nikmat iman dan taqwa.
Agar halawatul iman meresap ke lubuk hati.
Dan menukarkan hati yang kusam dan kelam kepada hati yang penuh cinta.cinta kepadaNyaJ

I hope.and I pray:)

Buat imamku <3
يني وبينك عَهدٌ ,يبدأ من هُنا ...
وينتهي في الجَنّة..


“Perjanjian antara aku dan kamu,bermula disini..
Dan berakhir di syurga^^’’amin.