Sunday, June 24, 2012

aduhai ukhti ku sayang


حسبنالله ونعمل واکيل..
الله,افته قلبي!الله!الله!الله!

Entah. darimana rasa ni hadir aku tak tahu.

Aku ada la kenal sorang ukhti kat tempat aku belaja..
Akak tu nice,suke jokeS! a-lot,tapi bukan dengan aku. sebab aku tak rapat sangat dengan akak tu.Cuma kenall la sebab selalu buat kerja persatuan.selalu join venture buat usrah..bulatan gembira pun dengan akak tu,walaupun akak tu takdelah notice sangat aku punya existence,at least aku tahu..bla bla bla..(and the list goes on)oke.dah.ayat bapak macam sinetron!
Satu.

akak ni, bila dengan muslimin attitude dia selalu berubah. bila kami semua mintak tolong incharge makanan untuk ustaz, dia akan cakap:
"akak dik? korang kan junior, korang buat tak boleh ke? "

tapi.
bila muslimin mintak tolong incharge makanan untuk ustaz pulak:
"inshaAllah ana boleh, inshaAllah. ana akan buat yang terbaik bla-bla-bla -.-"

nampak tak kat situ?
takpelah. tak payahlah nampak keh.

Dua.
kesian. 
kesian kat aku,.
sikiit sikit tak suke,.ingat semua manusia perfect ke?
Memang.memang manusia tak perfect.
Aku takde pun cakap aku perfect,and aku paham.akak tu pun tak perfect.


Memang life kita sekali cuma. 
Ada ke yang nak bantah? meh aku ketukk dengan steteskop.
And sebab life kita ni diizinkan Allah untuk rasa sekali je, so kita memang deserve yang terbaik right?
And untuk dapat life yang bombastic disisi Allah ,.kita lah yang patot jadi watak utama. 
Our life nih Allah izinkan kita rasa macam-macam..sampaikan kadang-kadang kita tak tahu apa yang kita rasa..and when kita dah sampai at the right time and at the right place,barulah kita boleh luahkan apa yang kita rasa tu straight to the titik.

Sama lah macam aku.aku tak pandai nak meluahkan dengan kata-kata.tapi,once korang bagi aku selaii kertas,and sikit dakwat,konfem aku boleh tulis semua aku rasa.walaupun aku realised yang aku ni bukan pandai sangat menulis.tapi at least,aku tahu wheres the well should I scream out aloud!

Amal aku,tanggungjawab aku.and amal kau tanggungjawab kau
(refer yunus:41)

Aku tak kisahh la satu kampong pun nak panggil aku ustazah pilihan ke ape ke..bagus jugak,at least korang doakn yang baik baik untuk akuJ  kan kan kan?:’)

Dulu aku pun selalu jugak lah post mende alah cintan cintun ni segala bagai,tapi takde lah addicted sangat dengan cinta ni,.tapi sekarang ni macam dah jadi fenomena,semua orang duk post pasal cinta Islamic nih..

tulis je lah dalam diari. tak pun buatlah satu blog. atleast orang takkan marah kau .
Nanti once dah kawen korang bagi la suami korang bace. Aku rasa idea aku tu lagi romantic kot!
Aku bukan malaikat kerja nak catat-catat amalan orang ni.
Aku Cuma nak ingatkan je.
Dari korang borak pasal kawen ke hape ke..baiklah fikir masalah akidah ummat yang makin jatuhh ni!
Korang update tak kisah dr morsi?
Ape?
Tak kenal dr morsi sape?
 -.-
Tu lah.aku pun baru realized tau betapa pentingnya kemenangan dr. morsi buat kita,and ummat islam yang lain..
Kita usaha sama sama..
Jauhkan ruhull tafarruq dalam hati kita nih.

kita boleh! yeah! katakan Malaysia boleh!



Once aku dah mati nanti,malaikat takde tanya aku,dulu kat atas dunia pakai lip balm brand ape? kasut vincci ke bata je? jam dulu g-shock ada beli tak?pakai i-phone ke nokia 3310?tapi yang malaikat tanya,.apa amal aku kat atas dunia?apa yang aku dah sumbangkan untuk ummat islam?apa yang aku dah buat sepanjang hayat aku?
And aku?
Takkan aku nak hulur buku kosong je kat Allah nanti?
Takkan aku nak buat muka terpinga pinga je?
Malu.memang memalukan!nak sorok muka kat mana lagi??bawah meja?
Masalahnya ada ke meja nanti?

Dah Dia bagi hidup lame lame kat atas muka bumi nih,so tanam la benih banyak banyak..biar bercambah.nanti kat akhirat tinggal nak tuai je.senang kerja.
Ada seorang hamba Allah ni,mati syahid.tapi,tempatnya still kat neraka.nak tahu kenapa? Sebab segala amal dia adalah semata mata kerana dunia.tak ikhlas.dia tu mati syahid,tapi still penghuni neraka.kita?
Sakit luka kena pisau mesin yang potong kertas yang tak berapa nak lut pun kita tak tahan..ni kan pulak nak mati syahid..
Memang..memang kita cakap dah kirim doa untuk saudara yang lain,tapi ikhlas ke doa kita tu?bukan ke awak berdoa just because kat fb tu semua orang pakat duk suruh doa?kan?kan?
Entah.ikhlas tu mulia.tak semua mampu.hisab lah diri balik.
Kita MAMPU berubah.sebab memang kita MAMPU.you have no reason to say NOT!
#Allah..letih kan berdakwah:") rasa kaku sendiri,.entah.mungkin sebab tonggak kepercayaan aku dah lost kot.takpelah.struggle lagi! live a life tak susah pun selagi kita berusaha:)

No comments:

Post a Comment