Thursday, February 21, 2013

kau budak street ?


Was written this post on 18th February 2013

It is such an impossible things if I dream to marry a prince, that come straight away from paradise. Just like imam muda asyraf -.-‘’ But, I surely has a chance to marry someone who will bring me straight away to Jannah. And it is possible. * angkat kening^^ Prince of what? Entah. Tak tahu. But i Believe . and i pray. ~  wink wink ^^’’

“ kadang kadang budak street ni ilmu dia lagi tinggi, solat dia lagi khusyuk, tarannum dia lagi indah, tajwid dia lagi tartil. Cuma mungkin dia pilih cara hidup yang biasa – biasa, yang orang pandang sekilas pun gosok mata dua tiga kali. Macam nothing.”

macam nothing, Bukan real nothing kan?. It must be something.

“ tapi nak jumpa tu, agak payahlah. ingat senang ke?  mungkin street tu street yang terpilih. Street yang dekat dengan kubur. Atau dekat dengan rumah pak imam. Eh? atau tak? “

Tak semua orang mampu ubah diri sendiri yang dah sah sah upside down tertunggeng terbalik tergolek bagai. Tapi, tak semua orang jugak tough enough untuk setia di jalan dakwah. Allah jadikan everythings dalam life kita memang totally fair and square. So, tak payah la demand sangat ye manusia manusia sekalian.

Kau ada jam ICE yang harga Cuma 29.90. tu pun kau beli kat Giant Tambun tu je kan?
Kau ada kasut NIKE yang harga 108, tapi tu pun kau dapat discount 50% kan?
Kau ada motor Suzuki swift, eh silap kereta Suzuki swift warna merah, tapi tu pun bapak kau punya kan?

So, apa yang kau nak bangga bangga kan? Kau rasa seronok dengan harta benda? Kau rasa happy dengan duit kertas kau yang menebal dalam poket kau? Kau rasa bangga ada pakwe cun, and makwe hensem? Heh. Entah pape. Cuba kau pandang belakang kau, kau nampak ape?

“err.. ada tempat sidai kain, sekali dengan baldi kosong wane merah cunn”

Haaa.. see, tuu je yang kau Nampak, kau tak Nampak berapa banyak masa lapang kau yang dah terbuang. Kau tak Nampak berapa banyak usia kau yang dah jadi sia- sia. Kau tak Nampak semua tu, yang kau Nampak Cuma dari kacamata kasar kau.

Tapi, dari kaca mata hati?
Pernah kau cuba tengok? Pernah?
Kau sibuk…sibuk usha anak dara orang. Sibuk usha anak teruna orang. Kau sibuk cari suami soleh katanya, kau sibuk buat minit mesyuarat bagai..projek tu projek ni . kau tak pernah nak letak Allah sebagai matlamat utama kau. Kau TAK PERNAH nak letak ISLAM sebagai tujuan utama kau.

Kau lupa..
Kau lupa yang Allah tu tak pernah sesaat lupakan kau.
Kau merayu mintak diberi hidup yang bahagia, bila Dia bagi kau apa yang kau nak, kau terus lupakan dia.
Dia rindukan tangisan kau, Dia rindukan rayuan kau , Dia pun timpakan kau dengan ujian. Masalah simple je. Cokelat seposen dua kau jatuh atas pasir, Lalu  Kau tanpa segan silu, terus kau salahkan takdir. Padahal kau tak tahu, betapa Dia rindu nak dengar rintihan kau, betapa dia rindu tahajjud kau.

Kau tak fikir….
Kau selfish.

kau pernah suka orang, pastu kau tunggu dia 3 tahun, katanya setia sampai syurga. Tak message even once, tak call walaupun sekali. Ya. Kata kau, nak jaga hati. Yes. Kau dah betul kat situ. Tapi satu kau silap, kau buat semua tu bukan kerana Allah, tapi kau buat semua tu semata mata nak dapat suami soleh.

Bila je niat kita terpesong bukan kerana Allah, pasti 

pengakhirannya tak seindah ending cerita korea. Tak 

seharum one drop perfume. Tak selawa lisa surihani. Tak 

se-skema lagu negaraku. Heh. Poyo kau.


Life kita ni, sometimes apa yang kita suka tu, buruk untuk kita. Macam cekelat la. Cekelat tu sedapp, tapi manis. Bahaya untuk kesihatan. Saya menulis bukanlah untuk mendapat gelaran bagai. Saya menulis untuk mencari kembali hati saya yang lost once upon a time. Saya tak yakin pun yang dengan menulis ni saya mampu bukak hati orang untuk dekat dengan Pencipta, tapi saya yakin, dengan menulis ni, saya dapat leburkan benteng ego yang saya tanam dalam diri saya. Ego dengan Pencipta sendiri. teruk kan saya.

Dan awak “budak street”.. life kita tak sama, and ending kita pun tak sama. Ya, awak betul. Budak street ni ilmu dia memang lebih tinggi sometimes, tapi satu silapnya, kenapa tak apply ilmu tu pada diri sendiri? atleast you make the changes in your world.. Tak payah tunjuk kat others. Yang tu lagi terbaik. Dari dia, yang pakai tudung labuh, berlagak MPP bagai, berlagak alim, padahal dia tu teruk sama taraf dengan beggar. Hinanya dia. Kesian dia . bila dia nak berubah ek agak –agak?

Doakanlah dia. Dia budak bajet alim yang still mencari jalan nak ke medan Gopeng, so that dia boleh beli tiket bas, and pulang ke jalan yang betul. Doakan budak gedik tu ye ^^”

Nak buat baik tu mudah je.kutip sampah yang merata tu pun dah nama buat baik. Yang penting jangan putus asa dengan rahmat Allah J
Teruskan berbuat baik, dan hamparkan ia ke hamparan lautan. Andai ikan tidak terlihatkannya, Allah pasti mengetahuinya.

syahira,
bukan lah budak baik,
tapi bukan jugak budak jahat yang pernah bunuh orang.

jangan assume dia tak ada perasaan , jangan assume dia tak ada maruah.


No comments:

Post a Comment