Thursday, July 11, 2013

definisi aku pada dunia

Mungkin aku tidak menepati definisi dunia,
Untuk menjadi si gadis manis serba ayu.
Mungkin juga aku tidak menepati definisi waktu,
Untuk menjadi si gadis cantik yang serba moden.
 Entahkan bila aku baru tersentak dari mimpi pekat malam,
Untuk menghitung kembali nikmat Tuhan,  
lalu aku mesti terus tersenyum.
kerana definisi diri aku adalah pada perhitunganNya, bukan pada dia si manusia berkaki dua.
 No matter how bad, bertahanlah untuk setiap esok 
Di ufuk sana, ada dia yang masyaAllah, sungguh indah parasnya.
Aku yang gegirl boleh terpesona, apatah lagi pakcik boboy.
Lalu aku yang ini, ahhh.. terasa segan sendiri. 
Tudung tak ada style, berkepuk kepuk.
Baju besar menggerbang sana sini,
Macam khemah bergerak.
Dahla tak cantik, tak lawa, .. serba tak,
Adakah aku tidak menepati definisi dunia?

Terkalih ingatan pada si rama – rama. 
Dulunya dia Cuma beluncas hina, badannya berketak ketuk tak ada shape.
Warnanya pijar, geli mata memandang.
Tapi dia tetap tabah berusaha, berusaha menggigit sang daun hijau.
Sikit demi sikit, dia semakin dewasa, mula warna indah menyelaputi tubuhnya.
Dan kemudiannya, dia tidak lagi  Cuma merangkak di daunan hijau, dia kini bebas.
Bebas mencari arah tuju, tidak lagi dikongkong dengan kepompong busuk.
Lalu, adakah adil definisi  dunia pada seekor beluncas?
**** 
Definisi sebuah dunia,Cuma dalam genggaman kita.
Yang kita genggam, itulah dunia.
Apa yang ada?
Kosong.. Cuma angin.
Lalu, apa yang nak dibanggakan dengan dunia? 

“Tapi, kalau hodoh hitam tak lawa mana ada orang nak pandang…” 

Siapa kata? Yakinlah, sebenarnya  mereka ada. Ya, ada. Tapi Allah rahsiakan mereka dari kita. 
"kerana agama yang utuh, bukan hati yang rapuh.. "
To every girls out there, yang rasa mereka sedang bersedih sebab takde pakcik pakcik macho yang suka,
Hold on, sabar kejap ja lagi.
Sebenarnya  dia ada, .
Dia ada somewhere in the world.,
Nanti kalau kita dah tahu, tak surprise la kan?
Kita kan sukakan surprise ;)
Sebab tu Allah susun macam tu. Allahu, understanding nya  Allah :’) 

Biarkan dunia di telapak tangan ,
Jangan tanamkan dia di hati . 
Yes! He is somewhere in the world, maybe di sini, atau disana..atau pon di seberang laut sana? Who knows kan? Yang pasti, dia juga sedang menanti, with full of embrace waiting for you to be found. inshaAllah, no worries. Yang penting, jaga agama, jaga Islam. jaga diri, jaga hati. Titik. 
Was written this post on: 1st of July 13’ | KSKB SAS

1 comment: