Saturday, July 13, 2013

sorrow of yesterday

Menangis lah.
Kalau itu menenangkan.
Biarlah mereka dengan speaking-accent mereka.  
Dah kebal. Dah kalis. 
***

Balik kerja petang semalam, sekali lagi dia down . dia nak give up. Dan dia hampir give up. 

“epip, I need you.. jadi MA betul buat aku rasa macam takde self-esteem. Takde orang pandang.  Aku nak quit MA..”

Mulut macam terkunci . tak ada sepatah kata pun yang keluar . dia diam. .  Diary dia penuh dengan contengan . she had nowhere to spill. Hendak bercerita dengan teman lain, mereka juga punya hati yang sama dengan dia. .Tak cerita apa apa lagi diorang dah start sebak.

 I know, depa sayang sangat, sebab tu depa cepat betol sensitip bila kawan depa macam zombie. 4 hari dia lost appetite, without reason. Haniko aihara. Antara insan yang paling sensitive bila kawan dia tak makan. Bila kawan dia in trouble, dialah antara orang yang paling risau. Baiknya awak..
***

Only when I have done my very best,
Then I can stop. And said  “I tried”.

Alhamdulillah. Hari ini start ramadhan. Mungkin nafas baru bangkit sahur menghidupkan kembali semangat. Meniupkan kembali api marak, yang sedang mencuba bekerja kerana Allah.

Tengok pakcik bed 30, rasa serba salah. Semalam sebab terlalu sedih, buat kerja semua jadi tak ikhlas. 

Kaki dah macam cramp, separuh hari terkejar sana sini. Tak duduk, tak rehat. Staff nurse tegur muka pucat tak berdarah. Maybe terlampau letih. 

Pinggang dah macam nak patah. Duduk pun kena tegap ja. Sakit.
Doctor kat sebelah sana dah 2 hari tak balik rumah. Lagi kesian. So, kau tak ada hak nak merungut.
***

“I tried”

Diabetic foot  ulcer. Baunya masyaAllah. Tekak tahan loya. Darah, nanah, bercampur. Pandang nasi dah tak lalu. Tengok lauk terbayang bau.  Tangan menggigil. Patient sana , back sore 3rd degree. Allahu..

Sabar. Muliakan pakcik ni, inshaAllah, Allah muliakan awak kembali. 

I don’t know how to explain with words. 
Maybe if I stop trying. Then I don’t need to face all of these things. .
***

I know,  it was too much rattle my nerves, and try my patience.
Then,
I’m not going to stay as MA, and I’m not going to marry until 25.
And , tomorrow will definitely change my mind again, and I won’t say the same things as yesterday.
***

“Dan dia masih diam di ufuk sana. Mungkin gelak berdekah dekah dengan message yang menghibakan itu. Yet, I must stand still. One side love konon, too much cliché “

 Ignore, when you’d been ignored. Wassalam.
11th july 2013 | KSKB SAS


No comments:

Post a Comment