Saturday, October 12, 2013

anis= teman setia

1st October 2013 / F-1-152 /1646



Dah lama rasa tu dipendam sorang diri.
Dah lama sangat.
Mungkin sehari dua nanti jadilah pekasam.
Dan bila dibubuh sikit garam, 
Ditambah sikit cabai burung,
Terus boleh buat sambal.

Nak sangat cakap “maaf “
Tapi payahnya mashaAllah.
Nak sangat pegi sebelah and bercerita itu ini,
Tapi ego tu, tingginya melangit.
Nak sangat ajak dia keluar hang out macam semalam.
Tapi malu tu tak terhitung oleh hati.

Makin kita rapat dengan seseorang,
Makin banyak kekurangan mereka yang kita temu,
Maka, makin bertambah fasa fade up kita,
and makin berkurang level iman dan sabar kita.

Ada dua cara ;
Satu.
Tinggalkan dia, lepaskan dia terbang ke mana mana tanpa perlu kita sekat naluri dia.
Biar dia mencari mereka  yang lebih sebati dengan firasat hatinya.
Dua.
Terus dengan dia, terima dia seadanya dia, 
terima segala kekurangan dia sebagai penambah kepada kelebihan kita, 
mungkin apa yang dia kurang adalah lebih pada kita, dan apa yang kita kurang pulak , mungkin lebih pada dia.
Semuanya depends on hati kita.
terima dia seadanya dia.
Dan sama sama baiki silap masing masing.

So syahira, which one kau nak pilih? (:
inshaAllah, 
saya pilih DUA.
sebab saya yakin,
Sayang saya masih untuk awak.
Kasih saya masih pada awak.
Kita sahabat, bukan untuk sehari dua.
Bukan untuk setahun dua tahun,
Tapi kita sahabat,
Dari toiletmate dunia hingga jiran di Firdausi (:

One fine day,
Dia jiran saya di Syurga, amin Ya Allah.

Dia anis saya, anis yang sangat setia.
Yang menerima kurangnya saya dengan redha.
Yang menerima sikap negative saya dengan sabar.
Kerana dia seorang anis ,
Maka seorang syahira  yang ini juga mesti belajar menjadi seorang teman yang setia.
Dan inshaAllah,

Untuk mereka yang  mencari zaujah solehah, yang reti memasak, yang pandai menjaga diri,
Dia juga adalah calon yang sangatlah tepat.
 So jika interested,
 sila PM Allah Yang Esa untuk further comfirmation :D!

Dear outsiders,
Nak mencari seorang “anis”, jangan hitung kelebihan yang ada pada dia. Kerana perlahan lahan kelebihan itu akan pudar makin kita kenal dia.
Berusaha  untuk cari seorang “anis” yang  bilamana kita duduk sebelah dia, kita dapat rasa yang Allah tu dekat. (:
Semua problem ada way out every each.
Just like the entire meteors on the night.
Ada time yang kita kena rigid dalam nak decide something,
And ada sometimes kita kena behave just like a river. Follow the world rules,
Just because of nak comfort others. Hadiahkan senyuman untuk insan lain jugak. Jangan tamak.
Takkan selamanya kita nak menangkan diri kita sendiri  saja kan?

Notakaki;
I know the fact that I’m not good enough to talk about somewhat friendship and etc,.
Despite that,
there will always a chance to fix the broken and glue them with love what.
never give up them just because of something that you can fix.
Our heart is belonging to Him, so whatever happened, back to Him no matter what.

Somehow kita kena sedar, ujian tu sebenarnya tarbiyyah dari Dia.
Allah knows we have heart. And Allah also knows we have nafs. and these things lah yang memandu hari hari kita..
But then, Allah ada pesan ,  He is closer to us than even everythings. So what is even worth than this? 

When He gives us a multiple choice question, there is one and only option to choose from. That is: the correct answer. 
Choose right. He has made the test simple.
Somehow, hardship itself is ease (:

“I‘ll try hard to be the best for you, maybe not today, but inshaAllah one fine day. ILY (: “ – haura’

No comments:

Post a Comment