Saturday, January 04, 2014

ceritera MPP (:


“Never belittle the small efforts you take for the sake of Allah.
Because indeed the mountains are made of pebbles and
The ocean from a single drop of water "

Berusaha mengejar natijah yang tidak pasti,  
terkadang ibarat berkayuh di lautan yang tidak tahu di mana penghujungnya.

hari ini, Jumaat 3 Januari 2014, dan beerti juga hari terakhir saya sebagai seorang setiausaha kehormat Majlis Perwakilan pelatih sidang 2013.

Doing too little, so nothing to be proud of.

Bekerja dalam MPP ni  seronok. Ada dua sebab.  Sebab yang paling Utama, biarlah jadi rahsia antara saya dengan Allah. Dan sebab kedua, boleh cedok pengalaman dan kehebatan dari sahabat’s lain .

It’s being one years upside down , ofcourse lah kan. Nama pun organisasi , so bila Timbalan YDP menangis, pun perkara biasa untuk kitorang semua. (:

Sebelum semalam dan semalam, ada semalam yang semalam yang paling terkesan dalam hati saya sebagai seorang manusia biasa.
Bohonglah kalau tak terkesan lagi.
Benda dah sampai ke tahap ni, dan Alhamdulillah. Allah makbulkan hasrat .

Datang awal untuk Kem Kepimpinan, tapi kerana ada sebahagian makhluk Tuhan yang bergelar manusia yang tidak dapat memberi sepenuh komitmen, makanya kem itu terpaksa dibatalkan. Last minute.

Jadi, the remains two days, kami Cuma spent time sesame kami. Mengeratkan ukhuwah, moga-moga (:

Meeting sampai ke lewat malam, 30hb December birthday TYDP kami, jadinya. Sambil-sambil tu kami celebrate sekali birthday dia (:

Teruk dia kena siram air. Siap package dengan baldi kena campak. Lawak ja . .

Dan esoknya kami plan nak jumpa Timb HEP seawall jam 8.30am. tapi semuanya terkubur. Sejam lebih saya dengan kak Nani (NYDP 1) tercongok dekat foyer. Dan kemudian datang lah sepasang merpati -.-
Oleh kerana lambat, maka plan hari tu tertangguh lagi. Semua sidang MPP dah gathered kat foyer, kami pun tolong Puan siapkan dewan untuk hari orientasi pelatih baru.

Dan kemudiannya, selepas zohor kami bergerak ke Giant,Tambun. And it was Fun (:
Beli barang dapur untuk masak malam nanti. Seronok tengok budak-budak laki tolak trolley Giant sambil beli barang dapur. Comel (:
Malam tu kami rewang masak spaghetti. Enjoy tengok para kaum Adam memasak. Kenangan (‘:
Macam takde kerja pulak bila semua kerja dah disapu bersih oleh kaum muslimin macho tersebut.

 Kholas memasak, Balik bilik bersiap, after isya’ bersedia untuk makangggg.

Actually malam tu ada surprise birthday untuk TYDP kami , belikan kek ja. Tapi sayangnya, kek tu kek cokelat. Walaupun saya ni peminat pastry, but when it comes to something cokelat, selera goned . rugiii ja. Si Exco Akademic semangat buat video. Ini adalah firstime saya buat semua ni dengan  kaum yang namanya Kumbang. Eh. Maybe the first and the last time. Cukuplah sekali tu ja memori .#neverforget

Dan kemudian kami duduk duduk mengemas. 
“Saya rasa awak malu dengan saya. Nak letak pinggan pun segan sebab saya tengah membasuh pinggan mangkuk , nampakkkkkkk jelas. No need to cover, sebab nanti you look comel tahu~”

Dan kemudian, sekali lagi kami plan untuk buat physical training esok paginya. Pukul 7.30. tapi saya punya semangat pukul 7 dah turun bawah jalan-jalan sorang sorang ambil angin pagi.

Menghitung hari.

Dan kemudian seperti yang dijanjikan , pukul 7.30 kami dah tercongok menanti kaum muslimin yang berjanji nak lead PT pagi tu, half an hour kemudian baru ternampak mereka mereka tersebut.

“purple , . .”

NYDP II begitu bersemangat memulakan PT pada pagi itu. Dengan kekuatan anggota seramai 5 orang, 2 lelaki, 3 perempuan. -.-  but still, it was fun (: 
Kami menghabiskan sisa-sisa waktu bersama kami dengan breakfast di kedai kopi stesen keretapi Tg Rambutan. Part paling buat saya terjegil bila din habiskan meehun sup rin dengan selamba badak. Relax ja budak tu, muka tak bersalah. Kami yang lain lain ni pun pakat doa-doa ja lah untuk mereka.

Lama jugak duduk duduk kat situ. . Rasa macam taknak bagi masa berlalu ,. Dan dia akan semakin menjauh seiring masa. . . . sayang nak lepaskan detik tu. Ah, poyo ja fefeeling -.-

Dan lepas tu hari tu berakhir macam tu ja (:

Esoknya 1 januari 2014.
Saya terlelap time tengah mengemas, pukul 8 malam terlelap, bangun-bangun pukul 3 pagi dah tahun 2014. Merentas masa, firstime dalam sejarah. ^^ biasa tunggu jugak nak tengok bunga api, tapi takde rezeki pulak (:

Dan,
Ingatkan masih bermimpi.
Terbaca satu message di saat sunyii sepi macam tu, jantung sendiri pun dah berdegup macam apa ja.
Tapi, hakikatnya hati dan jantung dah seronok berdansa ! (:

“ walk slowly , look above , embrace life. “

Selepas Zohor;
Ada satu meeting untuk membincangkan pilihanraya yang bakal diadakan nanti. Usai meeting, kami meraikan NYDP II yang bakal melangkah pergi. .

Sedih la jugak. Masing-masing dah jauh. Entah bila lagi Allah izin bertemu mata.

Dan hari itu jugak buat pertama kalinya dalam sejarah, bertemu dengan seseorang tanpa jantung berdegup laju. Dan sekarang, saya yakin yang Allah dah aturkan something yang lebih indah (: !

Memang sakit mula-mula, toksah Tanya lah berapa gunii dah yang saya guna nak tadah sedih tu, sebab memang hakikatnya sedih tu ada , muncul setiap kali saya berusaha menahan.

Tapi, inshaAllah.
Bakal melangkah lebih jauh (: !






No comments:

Post a Comment