Thursday, January 23, 2014

handsock's



semalam . seorang staff nurse menegur saya just because of i'm wearing handsock. Tahu apa tu handsock? , yang sarung lengan biasa para muslimat guna untuk cover lengan tu, just in case ada yang tak tahu (:

dan kemudian, saya cuma senyum.
saya cakap ;

" akak, biasanya kalau saya nak buat procedure saya akan tarik sikit untuk jaga sterilisasi prosedur. No worries ^^ "

dan akak tu cuma senyum sambil tepuk bahu saya. 
so, takde problem la tu kan .

somehow, orang - orang yang berada dalam bidang yang sama dengan saya ni, ada half of them yang tak faham. Kenapa nak pakai handsock bagai? kan ke ni kerja merawat orang. Agama Islam tu tak ketat sampai macam tu sekali. Islam tu kan mudah. and so on~

YES, indeed (:

saya tak object itu . Malah saya agreed more than that.

tapi, setiap orang punya cara masing - masing , punya gaya yang berbeza , punya style yang berlainan. And the way saya jaga aurat saya, juga mungkin berbeza dengan cara orang lain. 

saya sayangkan setiap inci tubuh badan saya, dari dibakar hangus api neraka Allah. walaupun cuma seurat rambut, saya tidak sanggup! waiyyazubillah!

tidak! jangan salah faham. saya tak cakap semua orang yang terpaksa lipat lengan baju sampai ke siku semata- mata kerana tugas tu beerti dia berdosa. TIDAK. seribu kali tidak (:

saya tiada hak untuk menjatuhkan hukum, apatah lagi mengecop seseorang dengan dosa dan pahala, sedang saya sendiri tidak tahu bagaimana perhitungan amal saya.

saya cuma nak bagitahu, yang saya tidak yakin dengan ayat " Etika Kerja Dibolehkan ", itu sahaja.

memang tiada masalah disitu, cuma itu pendirian saya. Selagimana saya boleh menjaga, saya akan menjaga sebaik mungkin. Selagi mana saya boleh pertahankan, sampai mati saya akan pertahankan. ada juga waktu dan ketikanya, saya pegang tangan lelaki, nak insert branula, nak ambik darah, terpaksa lah pegang kan .  Jadi, tolong faham konsep darurat dengan tepat. and sekarang disposable glove banyak, gunalah buat lapik bila nak pegang kaum versus tu, limitkan selagi mampu. 

dan awak pula, janganlah sampai ke cafe hospital pun nak lipat lengan baju sampai ke siku. Kalau betul membuka aurat kerana kerja, maka tempatnya hanyalah di tempat kerja. 

tak, saya tidak bercakap tentang sesiapa. Cuma ini fenomena. Yang pelik selalu dipandang asing. Tapi bagi saya, takdelah pelik sangat. Sekarang dah bertambah product muslim. Doctor muslimah pun dah bertambah, and they are wearing handsocks what. 

"  sesungguhnya, islam itu datang dalam keadaan dagang (asing), dan akan kembali juga dengan keadaan dagang (asing) maka beruntunglah kamu yang berada di dalam keadaan asing " (:
-Hadis Riwayat Muslim -

lalu, sahabat tanya kepada Rasulullah.
siapkah orang yang asing itu?

dan Rasulullah menjawab;
"mereka adalah orang - orang yang berbuat baik, di saat manusia telah rosak "
- hadis riwayat Ahmad -

hati saya tertarik untuk bawa satu ayat ini, 

"dan jika kamu mentaati kebanyakan manusia di muka bumi, niscaya mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah "
-al an'am ;116 -

" kebanyakan " bukan beerti semua atau menyeluruh. Jadi, sebenarnya masih ada beribu bahkan berjuta di luar sana yang tidak menjadikan islam itu agama yang asing. Jadi, chill  (;
Allah ada, sahabat's  ada. (: !

tegakkan Islam di dalam diri,
 moga Islam tertegak di muka bumi. 
satu hari nanti. Itu janji Rabbul 'Izzah !



No comments:

Post a Comment