Tuesday, January 28, 2014

SCU

Spinal care unit (:

Last day bertugas di situ, kenal dengan staff yang banyak membantu.
Sebenarnya, walau dah masuk tahun akhir pengajian, tetap banyak benda lagi yang saya tak tahu.
Waktu tu, doctor buat ward round. So, saya pun terhegeh jugak nak ikut sekali.

Sampai kat sorang patient ni, houseman kelam kabut cari something. Then , pakar ortho yang ada sekali tu pun tegurlah

“ you all cari apa ni ? “
Houseman  tu pun jawablah,

“X-Ray patient ni . .”
Then, dengan selamba badak doctor pakar tu cakap.

“ no need, I dah tengok dari whatsapp semalam “

And dia terus pusing. Doctor HO tu macam terkulat sendiri.
Yelah, sebabnya semalam yang dimaksudkan doctor tu adalah time doctor tu tengah cuti. So, Nampak tak betapa responsible nya dia. Walaupun dia bercuti, tetap jalankan amanah dia dengan penuh cool.  

Tu baru satu.

Satu lagi. Waktu sorang Houseman  tengah present case, case spine TB. . Houseman tu cakaplah macam ni . .

“  . . .we have to wait as the incubation period gonna be 2 or 3 days according to working days . .”

Habis ja Houseman tu cakap, doctor pakar tu terus menyampuk ,

“ why you have to wait according to working days? Bacteria nak growth pun tunggu hari you all’s kerja ke?  So you cuti, bacteria pun stop growth, macam tu?“
. . .


Semua orang macam terpempan dengan ayat doctor tu. Seriously, specialist tu sangatlah cool. Gaya dia, the way he talk. And the way he solve all the things, sangatlah bergaya. Dan sangatlah penuh kelembutan seorang manusia. Ahh. Caerr dengan attitude dia . moga lebih ramai doctor macam tu kat luar sana . amin (: !



No comments:

Post a Comment