Wednesday, October 01, 2014

this feeling -.-

this feeling.

is
.
.
.

. . .

sebab stress dengan staff kat situ, yang sanggup lock toilet ladies pakai mangga berpassword sebab taknak share dengan student. sangat tak berperikemanusiaan. Orang tengah tunggu kat luar, boleh dengan relax senafas cakap "dik, kau takleh guna toilet sini" dan sebetulnya memang itu satu-satunya toilet dekat situ.
tak faham what the minyak cap kapak yang ada dalam kepala diorang.

akibatnya. .
tiga jerawat dengan riaknya terus selamat mendarat di atas forehead -.-
dan, lagi double jerk bila dah 3 hari takde tanda nak hilang.

takpe jerawat, sokay for you to live there. As long as you know that you don't belong there .
keh, tu baru small matter. 

lepastu, toilet kat luar tu sangat tak menenangkan perasaan. 
dan takde cermin .
jadi terpaksa rajinkan kaki melangkah ke toilet jaaauhh depan sana. 
dan pasal ni, pun takpe. 
Sebab lagi seronok dapat keluar dari zone the-somewhat-jerky-people macam tu.
tak semua jerk, cuma yang tertentu yang takde nilai kemanusiaan yang takde perasaan yang pandang enteng orang yang tak berpangkat. Tu ja.

tapi, part yang tak best.
islam atau muslim just don't belong in there.
there are in, but they actually not.

kalimah assalamualaikum, pun tak dibenarkan hanging on the wall. And, things comes worsen bila muslim kat situ tak boleh buat apa-apa just because of the things called " pangkat."

sebab kau bawah, jadi kau tak sama level dengan mereka.
kau boleh sembang kencang, tapi actually kau just blew the wind. Nothing changes.
and i am doing the same.
nak protes, but cannot.
perasaan yang tak tertahan dengan tulisan.

. . .

mungkin aku yang over.
staff kat situ okay, boleh anggap biasa dan relax dengan semua tu, aku ja yang fefeeling membongkak melebih.

tapi, hakikatnya aku taknak merasa biasa
. . .

aku tak boleh nak maki Head of department kat situ semata-mata sebab tak kasik gantung Assalamualaikum tu.
aku tak boleh nak marah kalau diorang pandang rendah kat most of the muslim kat situ.

sebab hakikatnya,
memang aku dibawah.

pangkat aku, buat aku rasa diri aku not belong anywhere.

sedangkan toilet pun aku tak layak guna,
apatah lagi hendak bertentang mata .

i know, pangkat and sort tak menjanjikan sorga, tapi sampai bila aku nak merasa selesa saja? kawan aku pernah cakap, time sekolah dulu,  lepas tasmi' quran kitorang duduk melepak kat depan bilik rehat ,dia cakap 

"you go, and jadi politician. So you can change the world"
"why politician? kenapa tak engineer ke doctor?"
"sebab nowadays everyone nak pleased politician untuk pangkat dan nama, so kalau kau jadi politician kau boleh cantas semua yang membusukkan amanah "
"tak, aku tetap nak jadi lawyer. "

"i'll rules the rule, i'll change the rule. Rock my head, and have islam in everyone hearts. That's it! "

tapi.
angan angan mat jenin. Sekali dah jatuh pokok , barulah terngadah depan klinik orthopedic berbalut orthoban tambah perasa plaster of paris. 

aku cuma seorang gadis cengeng, yang selalu down yang penyegan , how can i lead this worldly world?
bet me.

Fong Po Kuan,bukan muslim pun dia tapi boleh masuk UIA, cool ja dia bertudung ,belajar bahasa arab walaupun actually she's not belong in there. Dia bertahan, follow the rules sampai dia grad, 
dan kemudian, join politics, menang pilihanraya 1999.

batu gajah change a lot, and thanks to YB Fong Po Kuan.

aku bukan nak cakap dia hebat ke apa, cuma aku suka baca sejarah dia. Yeah indeed memang ramai lagi tokoh tokoh islam yang hebat, tapi c'mon lah. She's just agood example. 26 years old -chinese and she's can change every-each-peoples mind at that time untuk support dia .
padahal masa tu fikiran kolot orang melayu kuatnya tak payah sebut. Very the melayu.
eh,aku pun melayu -.-

and,this is the feeling. 
.
.
.
where i can't pin myself to find the words.

. . .
tapi whatever will be, 
i'm not easy to stay by wait and see.

kalau tak dapat  by hook, by crook pun will do
 halal ways!

inshaAllah.

. . .
dan aku sangat lemah nak reka tajuk untuk entry -..-




No comments:

Post a Comment