Monday, November 10, 2014

and, i'm leaving the memories .

" every tear bring us closer to a smile, so cry until you smile. Because that's how we get through the hard times"

bila pengawas cakap, "waktu peperiksaan sudah tamat, berhenti menjawab", aku rasa macam  seram sejuk. haha, entah taktau kenapa, mungkin faktor dewan yang air-cond mengalahkan kutub utara. Tapi, yang pasti aku dapat rasa satu beban yang selama ni aku galas aku dah berjaya tinggalkan. Tangga yang selama ni aku duduk bertatih aku dah berjaya daki. Gunung yang selama ni selalu menghalang pandangan aku dah pun berjaya aku tawan. 

eh, over. -.-

tapi yang pasti, rasa lega tu mashaAllah tak tahu nak explain (':

dengar pulak yatt dengan salam duduk menjerit , walaupun macam tak sopan gelagat diorang tapi aku kat meja paling depan ni tergelak jugak. Sebab lucu. Dalam dewan tadi, ada budak-budak junior MA sem satu yang tengah exam jugak, jadi bila senior (ehem) dah habis exam ni, sah sah la bertepuk tangan. Boleh pulak si yatt ni jerit cakap " kitorang dah jadi abang wei, korang ada dua tahun setengah lagi" . Tapi, aku pun happy sebenarnya, rasa nak menjerit. Kat luar dewan semua pakat ambik gambar kenangan sambil baling nametag la, baling kertas soalan exam la, haha macam macam. And aku pun buat sekali. Haha.


bila cikgu shamsul dan cikgu fitri memberi kata-kata terakhir aku rasa sebak pulak. Because it feels not so good to leave some old-good memories yang aku dah conteng tiga tahun kat sini. Tiga tahun yang menyaksikan jatuh bangun aku, tiga tahun yang menyaksikan tawa dan air mata aku. Tapi still life must go on. Takkan selamanya nak berpaut pada kenangan kan, yang indah tu biar jadi memori. Alhamdulillah, Allah masih tak lekang anugerahkan aku nikmat yang tak terhitung. 

teringat, 3 tahun lepas pun aku menyaksikan benda yang sama aku lalui hari ini. Happy, subhanallah ! padahal grad tahun depan, result pun tak dapat lagi. Tapi semua orang dah gaya flying without wing,sambil minum susu dutchlady atas awan. 

untuk kesekian kali, kitorang nak buat throwback. tapi tak dapat. Sebab ahli dah berkurang (: ada yang dah tak sehaluan dengan kami sejak dah bersuami , jadi kami yang masih tak bersuami tak mampu nak menghalang walaupun sayang pada dia masih menebal. Taat dia pada suami, bukan pada kami. 

part paling best, bila semua pakat bergambar. Serius, aku rasa macam mimpi. Sekarang pun rasa macam atas awan lagi. Sekejap nya tiga tahun. Dulu rasa lama sangat, tapi bila dah nak habis belajar rasa sekejap pulak. Adat la tu kan, masa mana pernah tunggu kita. Kita ja selalu terhegeh-hegeh. 

habis exam tadi, spent time dengan fa'iqah dan mazni. Baru aku sedar, tiga tahun duduk ipoh, banyak lagi tempat aku tak teroka -.- teringin nak pergi muzium sejarah pasir salak, menara condong, kelly's castle. eh, aku memang tak berjalan, kerja tahu jj-giant-mydin ja, sadis betul. Tak puas lagi jejak kaki kat sini, tapi kalau nak suruh aku datang balik, oh please jangan. Mintak jauh, taknakkkk lagiii -,-

untuk ipoh, yang menerima aku sebagai tetamu,
Aku terhutang banyak budi engkau, budi tanah berdebu engkau ini pada aku ada harganya. Terima kasih kerana menerima langkahan aku yang tidak kencang ini, walau tidaklah sehebat mana aku ini tapi tetap terima kasih buat engkau dan setiap penghuni yang mendiami inci engkau yang pernah hadir dalam hidup aku . Walau engkau cuma tempat singgahan aku sementara aku mencari nilaian hidup, tetap engkau istimewa. 

buat bumi tanjung rambutan,
walau aku sering diperlekehkan kerana di sini ada hospital bahagia yang terkenal sebagai tempat orang gila oleh certain orang, tetap aku hargai engkau mengalahkan bumi yang wujudnya de' carpio. Terima kasih kerna menyambut aku dengan panas terik mentari dahulu, kerana terik mentari itulah aku hari ini lebih legam menjadi orang. Moga aku mampu menjadi titanium, titanium untuk ummah. 

hari ini, aku rasa nak mennagis. Lagi. ahhaha. Memang laa aku ni mental tak kuat, taktau la nanti macam mana aku kalau dapat boss kuat maki orang, sah sah stok air mata nanti kena topup pakai normal saline. Tapi, biasala tu kan. Kalau tak menangis mana kita nak tahu kekuatan kita kat mana. Ayat nak backup diri :D 

dan yang pasti, Allah, terima kasih. 
untuk setiap inci coretan kenangan dan pengalaman yang Engkau asahkan diri aku ini, moga aku makin mendekat dengan Mu. 

alhamdulillah, thummalhamdulillah. *kesat air mata*

syahira haura'
0143am
10 oktober, 2014
KSKB Sultan Azlan Shah,Ulu Kinta.


No comments:

Post a Comment