Saturday, December 05, 2015

part I- jurnal seorang PPW (:

November 14, 2015
Hold fast to dreams, for if dreams die,
Life is a broken-winged bird, that cannot fly”-langston hughes

Aku tak pernah se happy tu kerja, perasaan dia macam first time aku full heartedly doing something. Dan , bila nak melangkah keluar tu baru terdetik dalam hati “ Allah, terima kasih sebab hadiahkan aku memori yang dah lekat dalam hati .

It was my last day at emergency department.

Tapi sungguh, aku rasa seronok kerja, seronok bila orang sekeliling sama sama buat kerja dengan kita, takde yang curi tulang, doctor pulak walaupun emosi sekejap tak tentu tapi still tak jerit jerit bodohkan kita. Maybe sebab apa yang dia order semuanya siap on time-

Pukul 3am, redzone dah takde pt. HO tidur dekat bed 6, MO , PPP senior dengan SN tidur kat kaunter. Aku habiskan #chenta dekat cardiac table. Sambil membaca sambil layan perasaan. Tengok semua orang tidur nyenyak, aku jadi tersenyum. Penat mungkin. Tadi berperang dengan macam macam shock, VT-VF-nasiblah ada si Lucas , haha. Thankyou Lucas-machine CPR yang tak pernah penat

Aku seorang dressar- dressar yang baru melangkah ke alam pekerjaan, yang masih blurr bila orang sebut start strep untuk patient MI-  and  i was like, strep? What strep? Streptomycin?  eheh

Hari-hari kalau tak kena marah tak sah.

Tapi, kadang aku sabar. Aku diamkan saja.

Pernah jugak satu hari, sabar aku menipis. Bila patient india jerit jerit untuk abrasion wound  yang cuma sikit dekat kaki, aku jadi kurang sabar. Tapi aku diamkan lagi. Bila aku letak bp cuff untuk check tekanan darah dia, dia jerit maki maki aku, cakap sakit. Padahal aku Nampak baru sekejap tadi dia tampar bahu kawan dia pakai tangan tu. Sandiwara yang amat -.-

Aku pun jerit wohoii engko jangan nak berlagak depan aku, jangan nak buat buat sakit , aku tampau engko kanggg ! sambil singsing lengan baju bersedia untuk hadiahkan penampar sulung- heh.

Tapi sayang, jeritan itu cuma bergema dalam hati- lepas habis jerit dalam hati, dan patient tu dah masuk dalam tunggu, aku tergelak sensorang. Lawaknya lahai aku ni. Penakut sangat. Hhaha.

Entah apa yang aku berani.

Tapi bila fikir fikir balik, atleast aku boleh kawal marah aku. Sabar tu senipis mana pun dia, tetap dia ada bersarang lagi. Pesan pada diri- sabar itu iman (:

Aku ingat lagi, first time aku kena marah dengan dr farah mirzana, aku terkelu. Sebab aku tak pernah kena jerit macam tu setelah sekian lama, tiba tiba kena jerit dekat pintu yellow zone. Aku macam down 5 minit, pastu aku pergi depan Syaaban tanya kenapa, aku cakap kena marah sebab lupa nak present umur patient kat doctor. Syaaban gelak ja, dia cakap tu baru sikit.

time tu aku macam dah , oh, ni baru sikit? Maksudnya,there will be another second third fourth and yada yada. And satu yang aku belajar, aku tak pernah lupa lagi dah nak present umur patient kat doctor. Terima kasih dr Farrah mirzana (: !

dan, selepas itu, apa yang syaaban cakap semuanya betul. Hahaha. Banyak sangat , amat-paling kena marah, kena maki, kena jerit. Berapa banyak kali aku menangis tak dapat menahan rasa. Marah sabar bertukar ganti sampai aku hilang punca. Jatuh bangun balik, jatuh kena sergah, bangun balik. Jatuh balik sebab dikata bodoh, aku balik aku belajar. Aku balik aku menangis. Aku balik aku tidur. Aku lupa waktu aku semakin berlalu. Aku lupaa saat dan minit tak berhenti berlumba meninggalkan aku. Dan bila terjaga, cepat cepat aku bangkit, belajar balik segalanya, belajar balik bertatih. Belajar terima semua qada’ dan qadar Allah- belajar redha.

This is my battle, to stop is to die.

Hari-hari berlalu, aku kenal senior senior , mana yang aku boleh percaya untuk kurangkan resah dan gentar dan mana yang aku kena get ready mental and physical kalau assignment aku sekali dengan mereka. Dan, mana satu senior yang memang akan tak ada the whole shift, which means “ syahira, kau nak apa apa, kau tak tahu apa apa, kau survive la sendiri. Aku nak balik, tido. Nanti aku datang, aku punch out” gitu-

Dan, sememangnya dari situ juga aku belajar. Belajar hati dan budi manusia manusia. Ada yang aku percaya seluruhnya, sampaikan aku boleh tak stop bercakap dan bercerita. Dan ada yang aku terlalu awkward, sampaikan nak cakap nak pergi makan pun aku takut-

Ada yang mengajar aku, aku kena pandai beza bezakan naluri rasa dan kena kuat. Lapangkan dada, pasakkan dalam hati, apa jadi kat tempat kerja, jangan bawak balik rumah. Dan apa yang jadi kat rumah jangan bawak datang tempat kerja-

Dengan cara tu, barulah aku takkan mental break down.

Tapi, hari hari aku mental break down sebenarnya. Hahaha. Siram lah aku dengan kata kata motivasi macane sekalipun, kalau aku sendiri yang pilih untuk stress, rebus buku motivasi bagi aku minum pat puluh hari pat puluh malam pun takkan bagi kesan apa apa.

Serius, apa apa pun kau sendiri kena buka hati kau, untuk positive- untuk ambil segala tribulasi yang datang sebagai ujian dan mehnah untuk lebih Berjaya- for a bright future. Gitu-

“ Andai tiada kebaikan pada apa yang kita benci,
takkan ada jua kebaikan pada apa yang kita cinta”- salim A. Fillah

aku ingat lagi, masa practice table top, aku jadi team red zone. Dan , dr rashdan panggil aku sebagai suara-suara halus. Sebab aku tak berani nak ke depan, aku cuma berbisik pada si salam, yang waktu tu salam jadi MO incharge kat red zone. Dan yang paling aku tak boleh lupa, bila boss inject situation, orang orang dekat site semua dah penat dan kelaparan, makanya apa tanggungjawab incharge red zone untuk pastikan keadaan terkawal. Salam cakap hantar makanan kat diorang, incharge keraskan suara tanya, nak makan apa, aku spontan jawab nasi lauk ayam.

Tersedak semua gelakkan aku. Habis, itu ja makanan yang aku fikir kenyang :3

Masa tabletop, aku jadi incharge PPA. lahai, sweetnya memories dengan budakbudak ni, dengan encik syahmi, dengan encik lan. Hahaha

Field triage jabatan, aku panjat tingkap nak selamatkan loges. Seronoknyaaaa feel bila dapat buat something yang kita sukaa, walaupun lepas tu kena banned. Haha.

10/6/2015- firstime aku datang lewat, aku punch in 0705. Pastu takut yang amat takut kena marah macam masa student dulu.  Masuk masuk ja kerja, terus pergi response case, tak berhenti sampai petang. Dan petang tu, ada moulage first responder, aku aku jadi team PRA 1, dan sangat kelaut -.-
Boleh bayang lagi kat kepala muka kecewa ciklan, pn jehan,ciksyahmi, dan muka boss yang macam “ grrrr terukkk! “

At the end, helmeey  (yang berlakon jadi patient) asystole kat red zone. Wassalam-

Ahh dah zohor, lamanya aku menulis. Okaylah selesai part 1-

Saturday, October 24, 2015

plain jane~

i am a plain jane-

terkadang aku bangun pagi terlupa nak baca doa
solat subuh terkadang tanpa qabliyah 2 rakaat -

tengok cermin terlupa nak niat mintak Allah bagi cantik dan sempurna akhlak seperti sempurnanya wajah yang Dia anugerah-

pakai socks terlupa nak mulakan sebelah kanan-
jejak kaki ke luar rumah dah tak tahu mana niat dan doa-

i am a plain jane-

minum air kadang tegak macam tak sedar ada kerusi merayu suruh duduk
gelak tak payahla cakap berapa kali terlepas , padahal dah nampak ada kaum versus kat depan mata-

oh mengg seriously .

i have too much flaws, and still Allah pour His mercy all over.

Allah hantar terlalu ramai orang - orang yang baik di sekeliling aku. Sampaikan aku lemas dengan kasih sayang dan kebaikan mereka.

melting dengan hati-hati mereka, yang terlalu baik-

sedangkan, aku cuma plain jane. Yang masih kuis daus dengan hujung kaki-
moga Allah jaga orang-orang yang baik dan penuh kasih sayang ini,
dan mencampakkan rasa bahagia ke dalam hati mereka jua-

sepertimana Allah hantarkan bahagia kepada aku melalui mereka sebagai asbab. amin (:


Saturday, October 10, 2015

my PPW's

aku dalam musim down
aku ingat aku boleh jadi kental-
ahh 

tapi takpe, aku okay aku okay *menangeh*

terlalu jujur dalam dunia sekarang adalah satu kesilapan-
aku diajar " jangan jujur sangat. Kalau nak survive lama, kena pandai pusing senget sikit"

sebab aku terlalu jujur,
boss marah aku.

sebab aku terlalu jujur,
boss benci aku.

sebab aku terlalu jujur,
boss asyik tolak claim OT aku

sebab aku terlalu jujur,
boss buat aku sign surat kesalahan tata tertib disiplin.

bila aku diam, semua tanya.

"syahira, kau okay? syahira , kau okay?"

aku jawab. "aku okay."

dan mereka tanya lagi. "bohong. kau tak okay kan?''

aku jujur pun salah, aku menipu pun orang tak percaya.

lepastu, what everyone else expect me to do?

menanges tengah tengah morning prayer?
aku dah buat dah.

meraung depan boss?
maybe kalau dah tak tahan sangat boleh jadi aku buat.

tahu tak, aku tengah cuba jadi badang yang kental-
cuma bezanya aku tak makan muntah raksasa.

tapi serius, aku okay.
aku tak kisah kena extend PPW

aku cuma kisah,
bila sebab extend aku dilabel bermasalah-
mesti payah aku nak sambung belajar.

aku sedih.
bila terpaksa tandatangan surat salahlaku disiplin untuk benda yang aku tak buat-

aku sedih.
sebab aku tak boleh back up diri aku sendiri.
apatah lagi orang lain.

aku sedih.
bila aku tak boleh luah rasa tak puas hati aku.
aku pendam sorang sorang jadi racun dalam diri.

why syahira why?

dear Dr Rashdan,;
 i dont need to agree with you when you say that the sky is green. it doesn't matter how  i look at the sky, i don't need to argue with you just because of my eyes look things differently.

i dont need to prove that you are wrong, and i am right when i believe otherwise.

i just need to go on with my life, with a new basically understanding that to some people the sky looks green.
and, i'm okay with that.

somehow, i just need to raise up my hand and put some du'a. May one day Allah will make things easier for me and hard enough to build my inner strength-











Thursday, October 01, 2015

appreciation-

to anonymous-

ahh,
aku tulis simple-

terima kasih-
sebab dalam kepala engkau ada aku walaupun tetengah kau sibuk shopping, kau masih juga belikan sesuatu untuk aku.

terima kasih-
sebab kau selalu bagi aku semangat.
dalam susah dan tawa aku.
lahai, aku ini hati tisu.
cengeng-

terima kasih-
sebab kau tidak meletakkan apa apa harapan pada aku.
dan terima apa kata aku seadanya tanpa menjarakkan aku dari engkau.

kau tahu,
kau menjadi sesuatu yang sangat membantu
sepanjang aku di daerah ini.
kelak nanti,
aku hadiahkan kau sesuatu
sebagai tanda betapa engkau aku hargai
dan aku kasih-

sebagai sahabat.

Saturday, September 26, 2015

wondering

i wonder,
why the satellite never falls? is that because of only the gravity?

and how about the moon and the sun?

and i realized,
Allah did created all those things beautifully, for human to think.
Things happen always for a reason-

i was bumped into a seriously crazy question. Why people fall in love? is that because of gravity or what else? can i use the reason of gravity in my story? so that i will just understand that every thing which falls, it is because of the gravity-

but, the thing is love is not a matter which i can physically touch and hold-

"gravity only apply to matter which is we can physically touch. The more the matter, the more the gravity and it will pull more strongly."

so, how can people actually fall in love?

. . .



 

see, i told you before

when i wrote things in my blog, i never expect people to read.
so i happily writing without need to worry people might hurt-

but, since i wrote my 10 things i hate the most-
people keep asking-

"syahira, who is mr krabby patty?"

what else you expect me to answer?
to tell everyone the truth?
never in thousand years!

i already told beforehand, nowadays writing your own feeling in a blog is never a safe place anymore. because, people judge, and you be the victims of anyone else false assumption.

but please, i love my blog T.T
and i am too tired of changing my blog address

because i wrote things not to hurt anyone else.
i just want to spill out my thought which i can't expressed in a real world.

i dont want anybody to be hurt by what i wrote, but still i want my right to write things-heavenly.

vote for my right, can you ?



Monday, September 21, 2015

tuesday blues

i continue my monday blues up until today-

i thought its going to be fun, but actually life itself not that easy .
waking up with blank mind and i actually working like those Nepalese day and night. Even those Nepalese  have some time to spare for themselves, but i choose to not give myself any extra space -

how depressed i am actually ?

T.T

10 things i hate these days:

1) when my housemate didn't closed the front gate
2) when i dream bad and theres no one else around
3) when its night and rain.
4) have to lift heavy things up when i suffer enough for my back pain
5) waking up in the morning with the uniforms on -.-
6) forgot where i put my things and found them just after i dint need them anymore.
7) lost my pen -.-
8) same shift and same assign with mr krabby patty whom i hate the most.
9) when someone saying bad things behind and talk nicely in front, and assume like nothing happen.
10) when i have to endure the tears from falling-

i am nowhere near perfect.
and easily got cry with simplest things on earth
so that's why i am fragile T.T

and insecure-

Friday, August 14, 2015

kalaupun~

kalaupun,
kau punya seribu jantung.
masih tetap yang berdetak ritmanya serupa.

kalaupun,
kau punya seribu tahun,
masih jua tujuannya tiada yang berbeza.

kalaupun,
bintang di langit mengukir namamu indah,
tetap engkau di bumi tidak bisa menggapai.

dan kalaupun,
kau berjalan meretas jutaan rumput hijau,
di penghujungnya pasti juga kau kan berpatah kembali.

kerna,
yang berdegup semalam adalah semalam
dan yang tinggal cuma,
hanya kisah yang tidak berbuku
yang kau sudah karatkan ia rapi.

kerna itu,
'kalaupun' yang kau agungkan itu,
cuma contengan agar kau ragu
yang akan menjadikan kau lesu
dengan takdir coretan Dia yang Maha Tahu-


sumber: ihsan google-







Wednesday, July 15, 2015

gadis biasabiasa-




si gadis segan.
dengan mata sendiri yang selalu meliar.

si gadis jua malu.
dengan hati sendiri yang selalu memuja.

ahh kacaknya dia.
ahh solehnya kamu.
ahh gilanya aku.

seorang gadis yang di asuh tentang batas ikhtila', akan diuji dengan ilmu yang dia punya. Jika dulu dia lah si gadis yang kemain menjaga ikhtila' dengan makhluk yang namanya lelaki, hari ini si gadis diuji.

Tuhan mencampakkan si gadis di daerah yang dikuasai si jaka. Bekerja bersama golongan versus adalah satu ujian.

ada yang punya rupa.
ada yang punya harta.
ada yang punya agama.
ada yang punya segalanya.

lalu, si gadis nekad.
biarpun apa jadi.
si gadis tidak akan terjatuh dengan si jaka.

begitu kental impian si gadis,
namun sekental itu juga ujian yang menduga.

semakin si gadis menolak si jaka,
semakin ramai yang menghulur cinta.

ahh si gadis tidak percayakan cinta lelaki,
lalu si gadis dengan perlahan-lahan mengikis sebarang rasa di hati si gadis.

hari ini,
si gadis sudah sekali lagi nekad.
bahwa,
si gadis tidak akan terjatuh.
pada mana mana jaka.
selagi belum masanya.

si jaka adalah teman si gadis.
berteman di tempat mengumpul beras.
untuk sesuap nasi di hari esok.

si gadis juga orang yang biasa-biasa,
yang tidak layak dipandang.

maka, si gadis tidak lagi hairan.

akan si jejaka kacak, mahupun beriman, mahupun kayo rayo dan sado.

kerna,
di hati si gadis sudah terisi segala ruang yang kosong.

hasbunallahu wanikmal wakeel, nikmal maula wanikmannasir (:




Tuesday, June 30, 2015

S A D O

assalamualaikum kesayangan.

lama tak menjengah di daerah ini.
daerah yang selalu aku luahkan rindu dan dendam.
luahan amukan perasaan jua.

sudah menginjak ke penghujung bulan Jun. Beerti makin hampir saat Ramadhan pergi.
Allahu.

aku?

ahh masih sempoi begini. Terkadang kerna terlalu melayan penat, zohor pukul 1 jadi pukul 3 :(

masuk bulan ke 3 aku jadi anak rantau johor.
ah daerah ini terlalu banyak cerita, walhal aku sangat berharap aku boleh fokus menghabiskan 6 bulan dengan tenang.

bolehkah aku istiqamah menjadi seorang plain jane?
yang tak dikenali
dan tak dipandang.

sebab aku ini,
makin dikenali
takut nanti makin sombong.

makin dipandang,
bimbang nanti makin takabbur.

naudzubillah min dzalik-

daerah ini mengajar aku,
bahwa tidak semestinya apa yang pahit di awalnya,
kan terluah pahit jua di akhirnya.

bukankah Tuhan ada berfirman,
bahwa;

tidak dia menjadikan sesuatu, melebihi kudrat dan kemampuan hambaNya - 2:286

maka,
bergumbiralah sementalah kau diuji ini.
kelak nanti, bila tiada lagi ujian dari tuhan,
mungkin hati kau sudah tiada ruang lagi untuk cahaya menembusinya.

naudzubillah-

haip!
wahai hati, silalah bersabar.
kau hanya perlu teruskan bernafas.
perlahan-lahan.

wahai dunia dan seisinya,
yang selalu menambah berat kepala aku,

 aku punya Allah, kau ado? (: !

Tuesday, April 28, 2015

kesayangan

Arnab yang menjadi perantara aku dan Allah hul adzhim (‘:

Seekor arnab juga adalah symbol kepada dunia. Tidak kekal. Yang hidup, pasti sampai saatnya dia mati.

Dia tiga beradik, lahir 5 April 2015. Seekor dari mereka sudahpun terlebih dahulu dijemput Ilahi. Aku ini manusia yang tidak kental hati bila berdepan dengan kehilangan,kerana bila sudah sayang payahnya nak melepaskan Allah saja yang tahu.

Pemergian arnab yang comel itu buat aku sedar, yang aku tak ada kenangan yang banyak dengan dia. Cuma ada 3 keping gambar yang aku tangkap masa dia tengah tidur. Cuma itu. Lalu, dua ekor lagi aku ambil, letak dalam bakul cantik-cantik. Sebab ibu arnab terlalu ganas, sampai mencederakan anak-anak dia jadi aku nekad biarlah aku yang jaga. Aku letak dalam bilik, sampai masa menyusu aku keluarkan ibu dia dari sangkar dan letak dalam bakul. Sampai anak arnab kenyang –siap tergolek dengan perut memboyot barulah aku pisahkan lagi mereka.


14 April 2015

masa tengah nak menyusukan anak-anak arnab dapat berita penempatan kerja dah keluar. Aku yang excited mengadap lappy terus lupa anak-anak arnab dalam bakul- depan pintu dengan ibu dia. Ibu arnab sifat dia tak protective macam  kucing. Dan bila dia rasa terancam dia akan lari. Aku tak sedar entah kucing liar mana masuk dan culik seekor dari anak anak arnab aku.

Adik aku yang bongsu datang cakap “ kakak, arnab kakak tinggal sekor ,sekor lagi mana?”
Masa tu aku rasa kelam sekejap. Mana arnab aku?

Aku cuba positivekan diri. Sebab arnab aku yang  ini dia bertubuh besar sikit dan sangat suka memanjat. Jadi aku cuba positive kalau kalau dia memanjat pastu sesat kat celah celah sofa atau meja ,sebab arnab aku ini masih buta dan pekak. Mata dia belum terbuka, dan telinga dia belum boleh mendengar. Dia cuma ada deria bau untuk buat dia kenal jalan dia.

Bila adik aku cakap yang dia Nampak tadi ada kucing oren duduk depan pintu tengok bakul, aku pun terus berlari keluar cari kucing tu, masa tu hujan renyai , aku risau kalau kalau baby arnab aku masih hidup, mesti dia kesejukan. Baby arnab dia tak boleh sejuk sejuk, dia tak boleh basah. Sebab bulu dia belum cukup tebal, dan kulit dia nipis. Aku pusing satu rumah, aku ikut kucing tu tapi tak ada jugak.
Lama mencari, sampai aku lupa yang aku belum solat zohor lagi. 

Masa tu, dalam hati berat hanya Allah yang tahu. Dalam solat aku menangis, sampai habis solat. Dalam doa aku mintak dengan Allah, moga baby arnab aku cuma sesat,bukannya dibawa lari kucing liar. Renyai hujan seolah menambah rasa yang membuku. Aku buka camera, tengok video-video dia, tengok gambar gambar dia. Baru semalam aku ambik gambar. Bila diangkat dia menggeliat comel. Aku rakam gambar dia. Gambar dia dan adik dia, dan gambar dua ekor lagi anak arnab aku yang dah pun besar dan sihat.

Aku harap, nanti dia jumpa jalan balik. Tertidur dengan kamera di tangan. Dalam mimpi, dia muncul. Macam cliché , macam drama pun ada. Tapi hakikatnya aku mimpi dia datang, depan pintu bilik. Terjaga dari tidur, cepat cepat aku bukak pintu bilik. Hampa. Sungguh mimpi benarlah mimpi.

Keluar bilik, emak bagitahu. Jiran sebelah Nampak kucing oren macam gigit arnab bawak lari ke rumah hujung jalan. Emak cakap, jiran sebelah cuba kejar kucing tu sebab nak selamatkan anak arnab tu tapi dia tengok kepala anak arnab tu dah terkulai. Dengar saja kepala arnab terkulai, aku masuk bilik dan menangis sekuat hati. Seksanya kematian dia. Padahal dia baru ja tengah happy kekenyangan dapat menyusu dengan ibu dia.

17 April 2015 Jumaat

Kullu man kaana faan. Wa yabqa’ wajhillahi zuljalaliwalikram.

Sungguh dunia dan isinya tiada yang hidup lebih lama dari sesaat bila saja seruan izrael telah bergema memanggil menjemput ke dunia abadi.
Superman. Dia yang aku gelar sebagai superman kerana kuatnya dia bertahan disisi aku. Seekor arnab comel yang sangat suka memanjat tangan dan kaki aku. Aku tak tahu di mana silap aku dalam menjaga dia, sungguh jika Allah izinkan aku sedikit waktu lagi mahu aku curahkan sayang yang tak bertepi buat dia. Namun perancangan Tuhan lebih indah dan penuh berkat berbanding aku yang selalu merancang dengan emosi dan hati yang penuh contengan.

24 April 2015

Chici arnab yang sangat comel, arnab karpet pula dijemput Ilahi. Maka kini, tinggal cuma seekor arnab di bawah jagaan. Chaca-
Allah, ampunkan aku jika sekiranya pemergian mereka adalah kerna aniaya aku pada mahlukMu. Sedang aku begitu cuba menyayang mereka sepenuh jiwa .

Allah, pada siapakah lagi harus aku mengadu rindu dan sakit ini? Berpisah dengan binatang kesayangan sudah mengundang peritnya jiwa, bagaimana jika aku kehilangan insan yang mengisi hari hari aku?

Allah, sungguh di dalam bisik dan di dalam tawa hanya denganMu jua aku tenang. Dan sungguh kataMu di dalam kitab suci AlQuran, bahwa mati itu adalah sebaik-baik peringatan.
Allah hadirkan seekor arnab sebagai pengubat pilu tika putus harap, yang mampir menghadiahkan tawa dan bahagia. Sungguh anugerah Allah pada aku tidak bertepi padahal aku ini selalu melupakan dia.

Luka pemergian dia masih lagi membawa air mata rindu meskipun telah lama dia tinggalkan aku. Aku ini kalau sudah sayang berlari sejuta tahun pun masih payah melupakan.  Allah, sungguh rindu ini rindu yang penuh misteri, asaskan lah ia dengan cintaMu agar tidak lari aku dari jalan Mu dan agar kekar kaki aku ini melangkah di jalanMu.

Arnab arnab yang aku cinta,  
terima kasih kerna sudi jadi peneman tidur dan jaga aku. Terima kasih kerna hadir sebagai  seekor arnab yang penuh keindahan. Terima kasih kerna tawarkan aku sebuah kebahagian meski ia sementara. Terima kasih kerna bangkitkan aku dari lena panjang. Terima kasih mampir mengubat duka dan air mata.

Allah.
Temukan kami di syurgaMu yang serba indah.
Kerna ingin sekali aku menjadi  hamba terpilih yang dijemputmu mengisi  ruang Jannah
Bertemankan dia yang aku kasih

Allah.
Rindu ini membuatkan aku tahu di mana akhir jalan hidupku.
Mata ini seluasnya terbuka dengan ujian dariMu
Teruslah ketuk aku dengan tarbiyahMu
Aku tidak mahu waktu aku menjadi lembar yang sia sia di bumiMu

Allah.
Izinkan aku mengetuk pintu hati ahli hatiku
Untuk bersama denganku ke SyurgaMu
Kerna sayang aku tidak mahu melangkah bahagia sendiri
Bantu aku wahai Tuhan pemilik setiap detik waktu
Jadikan aku hamba yang Engkau redha dalam  lena dan jaga.

Wahai Allah pemilik langit dan  bumi serta seisi alam. Sampaikan salam aku buat dia, superman dan cintaku baby arnab semuanya.

Moga mereka menjadi saksi atas amal baikku di dunia. Ampunkan aku atas khilaf di atas muka bumi. Aku mahu terus menangis mengenang dosa yang menggelapkan hati. Aku mahu bisa terus terbuka hati untuk dipimpin terus dalam cahaya rahmatMu.


Salam sayang dari penghuni bumi milik Tuhan; syahira-haura’/28 april 2015/9 rejab 1436H 

Monday, April 20, 2015

geng travel

aku jenis suka travel.
suka pada alam.
cinta pada keindahan.

dan, aku benci kalau pergi travel untuk shopping.
sebab aku pun akan terjebak.
well, naturally pompuan -.-

geng travel aku ;
yang aku consistkan of a few people.

yang pertama, mestilah tengku nor mazni. geng ganu-
dan yang utama, travel planner and my crybaby; faiqah (:

juga my map and compass; beloved siti hajar. yang selalu cool~~

the last one my bestgirl; anishah bahtir .

ahah.

we plan another trip end of this year, if Allah will.
and someday, mecca for sure! amin!

aku suka mencoret.
tengok awan aku tulis.
tengok ombak aku lakar.
buku nota memang selalu ada dengan aku.

sebab itu aku minat travel.
aku cintakan ombak dan pantai.
aku mudah sekali jatuh cinta pada kebaikan orang lain.
dan tersangatlah rapuh dengan makluk merah jambu.

sabah aku tak jejak lagi. haip!

dan aku mimpikan pergi hiking.
tapi aku takut tinggi, cemane tuh?

Tuesday, March 31, 2015

to-do-list- be the huffaz

i want to be the huffaz

i want to recite the quran by memorization

Allahuyusahhil.

aku dah lama teringin nak hafaz al Quran, since sekolah menengah. Tapi, dari dulu aku asyik duk hafal surah surah sama ja, lepastu ulang ulang surah sama. Takde motivasi. Lama sikit dah lupa :(

i feel bad to myself.

Allahuyusahhil.

aku nak cuba lagi sekali, subhanallah takut pun ada. Sebab Al-Quran tu teramatlah mulia, layak ke untuk dihadam oleh aku orang yang selalu buat dosa ?

Allahuyusahhil.

aku nak cuba, atleast- aku mampu tersenyum.

target aku 4 bulan, jadi aku mesti hafal 5 muka surat setiap hari- 4 bulan tolak cuti segala benda semua, inshaAllah aku boleh (':

sebab aku hendak kepada Dia, moga Dia mudahkan jalan cerita aku. Allah-

dan, sebab aku hendak kepada cahaya Al Quran buat peneman di alam kubur, maka moga Allah permudahkan.

untuk abah dan emak jua, hadiah buat kesayangan dunia akhirat aku ini.

langkah pertama:
bawak alQuran ke mana sahaja aku pergi dan guna masa kosong untuk reciting. Tak boleh guna Quran kat handphone, sebab nanti feeling dia lari , Tak sama-

i will go through this first step.

Allahuyusahhil (':


Thursday, March 26, 2015

unworthy daughter

there is no such thing called  broken family, and i understand why the poet all years back than said blood is thicker than water. because history did proved.

 The dunya itself is imperfect- really does. Happiness also doesnt bring along the perfection.

to define how happiness; it was like sleeping in a long-cold night with mama's hand as a pillow and papa's reciting quran as lullaby.

" i wonder when is the last time i slept on papa's lap while waiting for prayers. It was long ago when i was in my childhood. And now, papa's still reciting Quran, but i'm not longer sleep on papa's lap. That's how life brought us. I am a growing old young woman  and not longer in my kindergarten life . Adult doesn't suits me well i thought. Because, i don't feel like one. 

today i was rude to babah. For the first time i raise up my voice to babah. And i crying all alone in regret for doing that. 

babah, i'm sorry. 

babah.  I'm sorry for growing up - 

i love you, and i know you do love us. I holding all your advises and wise word. Right now, all i want is babah who comfort me in my nay . I want back my wise b-ranger.

my family is my everything ,the only love that will never be replace. Your place in my heart already destined to be. No one can change the fact i am your daughter and both of you are my parents. And, i still need both of you in my days and night.

i am still a crybaby who crying a lot when i lost my pencil.
and so do when someone knocked me down.

babah, mak.
kakak need you.
im sorry for all the wrongdoing T.T

i just want to spill out what i feel. just that-

 i simply didn't chose my family. Allah did, because certainly He knows the reason. The family itself also a test to those who said " Allah is the only God, and Muhammad is the messenger of Allah "

i want to live happily even i am penniless. As long as i have my family , nothing will take away my happiness. "

even we are in a different places, we still have a tied-knot as a family. Because how far the distance bring us the love will always grow-accordingly.

allahuyusahhil3laina. 



Wednesday, March 11, 2015

probability-

jadi coach netball untuk budak PASTI. Penat -.-

kalah teghuk, 17-3. haih.

budak budak ni masa practice kemain lagi, tapi time betul-betul langsung tak bergerak, penat jugak mendidik budak kecik. Tapi itulah yang meriahnya , budak budak ni kan penghuni Syurga, masa ni lah nak tengok tahap kesabaran kita berdepan dengan ahli-ahli syurga ni. 

tapi harini baru pre-match. Mungkin match yang sebenar sabtu ni kita menang mana nak tahu kan? Positive thought will gain positive energy inside (: allahuyusahhil

and, i still counting days. 

counting days, untuk berkhidmat sebagai penjawat awam- dan counting days to be syahira yang ada side yang lagi baik dari semalam. 
. . .

dalam hidup, pasti ada masanya kita rasa macam kita nak achieve sesuatu yang pernah kita rasa ianya mustahil. Dan bila mana Allah buka jalan itu depan mata kita, kita jadi terpinga pinga- dan persoalan apa, kenapa, bagaimana terus menerjah ke minda bawah sedar kita.

hakikatnya, kita sebenarnya sedang diberi peluang oleh Allah untuk menjadikan sesuatu yang pernah kita rasa mustahil sebagai sesuatu yang ada dalam tangan kita. 

hidup ini kitarannya begitu, apa yang kita mahu tak semestinya kita dapat- dan apa yang kita tidak mahu kadang-kadang menjadi milik kita- kerana pastinya di atas segala yang berlaku, Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. 2:216 (:

You throw a stone into a deep pond. Splash. The sound is big, and it reverberates throughout the surrounding area. What comes out of the pond after that? All we can do is stare at the pond, holding our breath -1q84,Haruki Murakami


undoubted-

sometimes, akan ada tiba masa yang tetiba aku  rasa not good enough-
dan some other times, aku rasa macam i already did my very best.

hari ini, seorang aku telah diuji dengan perasaan yang entah apa apa T.T

dan aku rasa, ini adalah sesuatu yang juga menguji cinta aku pada Allah- and i have to fight to prove the word i said. cinta pada Allah, mesti lagi berganda ganda ganda lebihnya dari cinta pada seorang manusia yang belum tentu hari esoknya bagaimana-

dan, untuk kekasih hati-emak dan abah. 
if i love you this much, i have to promise you the best thing i can provide you- and aku akan cuba pegang pada kata-kata.

payahnya ada, tapi pasti di akhirnya ada sesuatu yang indah menanti.
itu yang aku genggam erat.

life is gamble- surely it was. And whatever it is, i have to learnt how to be the  flowers whose bloom beautifully inside and out, not for any hand to pick, but for the reason that " i have to be beautiful, so the garden will look beautiful"

dan aku sangat yakin. aku takkan dapat lelapkan mata malam ni. And this is not the first time i didn't sleep anyway.

dalam keluh kesah menahan perasan, mata tertancap pada lembaran suci di tangan, surah Al-Qasas ayat 67-70

Apa sahaja yang terjadi di atas dunia sementara ini segalanya adalah ketentuan Allah, dan aku sebagai hamba tiada hak untuk memilih. 

segala apa yang aku sorokkan rapat di dalam hati, atau apa yang aku zahirkan- segalanya Dia tahu, walau cuma lintasan barang sesaat di hati.

sungguh, Allah lah Tuhan yang berhak disembah, tiada tuhan selain Allah. Allahu (': 

Allah, 
setiap baris ayat yang sangat membuat aku terpesona. Betapa Allah berbicara dengan aku! Apakah selama ini aku terlalu buta sampai tidak tahu betapa Allah menanti untuk mendakap aku erat.

i don't care if i need to face the hardness and the test every second in my life, as long as i learnt something, so it's worth the pain. 

Allahuyusahhil- semoga thabat syahira! 




Monday, March 02, 2015

twenty-two

so i am twenty-two,
and i still crying when its time to leave.

i am twenty-two,
and i still have a lots of pinky things in my drawer.

i am twenty-two,
lived 22 years as a daughter of mak abah yang sangat penyayang (:

i am twenty-two,
and i am growing old.

today is 2nd march of 2015- and i am officially twenty-two !

alhamdulillah for everything , couldn't ask for more (':

untuk semua yang mewarnai hidup aku 22 tahun , terima kasih sebab menjadi sebahagian daripada sejarah hidup aku. Mak abah, terima kasih melahirkan kakak. i should buy a presents untuk mak abah, will do nanti (: !

alhamdulillah (:

since this is the first post with a new url- so feeling excited siket. Macam tulis diari pulak rasanya, hahaha. Lantaklah. Kali ni ja, esok aku skema hipokrit balik. haha

first time celebrate birthday on vacation dengan kawan-kawan, dalam bilik hotel reramai. Tapi, aku tido awal sebab penat seharian, jaga pun sebab ada orang call,pastu sambung tido balik. Tapi apa pun, tengkiyu sayang sayang semua untuk 4 hari yang sangat bermakna- friends are meant to be, i know that tho, cett haha

okeh, penat-

Tuesday, February 24, 2015

goodbye, without leaving-

long ago, i have a lots of things to spill out here. in this silent page.
i badly want to write anything about how i feel- and what is the point from my day. I also demand to write about someone i'd adore long time ago. And so, i created this page as my contribution count for his kindness-

but each days, i found myself more irritated. 

i hardly thinking where is the best world to live with all my random thought- until i realize that all the mix feeling i have silently denying had turn into a troublesome jar and left a scar deep in my world. And sometime i deleted all my thought just because of i-am-someone-who-someone-else -knows. So i argue to myself to stop writing obsessively. And the fact that i cant write everything as i wish make me feel dumped.

people judge , and it is unfair enough to point out without asking-

aku tahu,mesti ramai yang cakap apa yang kita tulis menggambarkan diri kita. Dan bagi aku semua tu tak boleh pakai bila kau tulis kau selalu solat tahajud padahal subuh kau pun selalu gajah. Itu tak adil. Itu menipu. 

tulisan itu sesuatu yang sangat mulia bila kau tahu di mana point engkau untuk meletak Tuhan dalam setiap bait kata. Jangan menilai tulisan hanya sebagai gabungan abjad yang menjadi bilah kata.

aku dengan tulisan adalah dua mahluk yang sangat berbeza. 

ruang sempit ini aku pilih sebagai ruang untuk aku menukil segala rasa yang tak terluah dengan kata-kata sebagai sesuatu untuk aku baca kembali. Aku menulis bukan untuk digelar penulis. Aku menulis juga bukan untuk menghilangkan sakit juga bukan mempamerkan riak, tapi aku menulis kerana sesuatu yang namanya hati- yang mahu sedikit ruang buat menghilangkan penat sementara di singgahan dunia. Tempat yang wujud hanya bila jemari mahu bersatu. Namun, tetap hakikatnya cuma satu; tiada tempat untuk aku luah melainkan Allah jua tempatnya. 

i'd mentioned before. And i won't mentioned it twice-

manusia itu terlahir dengan sifat yang penuh ketidaksempurnaan. I wish i could tell about everything ,but i can't. Why? because i am someone who someone else knows. and the boundary upset me sometimes.

I cant talk to people everything because totally i will mess up, i cant write in my diary because afraid of someone else read- and now, i even cant write in my silent page.

apa, kata-kata aku kasar sangat kah? atau watak yang aku bawa terlalu antagonis?

 jika ada silapnya, maaf hamba pohon. Tetaplah hamba ini hamba pada Yang Esa. Sedangkan sang ratu yang kerajaannya mengundang gentar di hati lawan jua menyingkap kainnya tika menjejak ke istana Sulaiman, apatah lagi hamba yang hidup berbekal iman yang tidak sekental mana-kebarangkalian ketidaksempurnaan hamba adalah 99.99%, kerana demi sesungguhnya hamba ini berunsur tanah yang tercipta Tuhan dengan bernamakan manusia-ertinya lupa.

for everyone who followed what i had post beforehand, thank you for spending your valuable time on this unworthy page. this is not a right place for any attorney to find a jobs. i'm sorry- and i don't think i will stay lepak kat url yang ini -



Monday, February 23, 2015

23rd of february



after all these years i know now,
if i love you this much.

it times to let go.

do well in your mbbs,
 i will be your great supporters.
 And will applause aloud on your graduation-

i can't cheat.
it make me look like bitch.

i can't tell,
because no one yell.

i'm not holding on,
because i never promise on.

i live,
and you live.

so we both live quietly.
to admire life secretly.

if only you knows.

now is the time.
i leave you not because i giving you up.
but because i know Allah had something good for me to look up.

happy birthday.
may Allah showers you with blessing.


Tuesday, February 10, 2015

when love arrives -

i , sometime wonder how i will grow up. Like, who is the man that i will bump my life into, and how i will end up liking somebody wholeheartedly, and yadayadayada.

i always end-up my day thinking about how i run my day- is it good or not good enough?when i'm home, have showers late at night before i sleep have been my routine since i was in my seventeenth.. Because it is the way too calm and i love to run my thought all over the time while the cold water touch my head . All the thought that bottled in my head will flow accordingly. And, it was super cool to have sometime to dreaming ~ and yeah, you can say it as a shower-thought maybe-

and, today while i was busy buffering my favorite movie on you-tube, i was stumbled across 5 minute you-tube video. The poet is great, and i was like drooling listening to them! haha, statement mintak kaki. 

tapinya, tah tak tahu nak cakap, cumanya video tu nice and i give both of them 5 stars out of  5. Gitu-
nah, tengok lah kalau rajin (: 


i come to fall in love with this poem and yeah- i love poetry  as well as i love eating waffle kat hospimart tu. even its sound so jelly-and cliche. but c'mon  , who's cares (: 

this poem tells us about the realities and expectation of love, based on the males-and the females  view. And, i guess all of the words seems true and beautiful tho i'm not facing up well with kinda love. But still, i fall in love with this ! U,U

"maybe love stays- maybe love can't- maybe love shouldn't "


Love arrives exactly when love is supposed to,
And love leaves exactly when love must.
When love arrives, say, “Welcome. Make yourself comfortable.”
If love leaves, ask her to leave the door open behind her.
Turn off the music, listen to the quiet, whisper,
“Thank you for stopping by.”

. . .


and, i will trying to own one of sarah kay books since i already fallen for her. She's adorable just like Lang Leav (Lullabies writer-and this book which is also in my goodread list--)

" love had terrible rhythm on the dance floor, but make sure we never missed a slow song " (:

and so then- happy loving - for the sake of Allah (:

p/s ; dont read if you found your mental states not stable- because sometimes you will harm your imaan. And for my dearest Lengg . you shooo cool like sk8ters boys out there even you don't do trick ,huahua (:

Sunday, February 08, 2015

don't know what is the best word to define -




malam jumaat lepas, ada kenduri doa selamat untuk kak fizah (wife paksu) yang inshaAllah lagi 2 bulan tambah tolak bakal jadi ummi dan abi. 

alkisahnya, ramailah sedara mara berkumpul. yang dekat jauh semua datang. Riuh rumah papan tok dengan anak cucu berlari-lari, 

kemudiannya, aku ni antara yang paling jarang balik kalau ada majlis. Almaklumlah, kolej kat amsterdam, mana boleh nak ponteng suka suka hati. Jadi, agak ramailah menemu ramah aku. Orang tengah menganggur , baru habis belajar. Soalan cliche yang tak lekang macam biasa, -bila dapat kerja?-bila nak kawen?-bila nak tinggi? -dan yang sama waktu dengannya.

soalan satu. 
kalau orang tanya, aku konfiden jawab,inshaAllah bulan 3 (:

soalan dua.
kalau orang tanya, aku jawab-nak kerja dulu.

soalan tiga.
sebab yang tukang tanya cuma si kembar-pkcik adik dan pkcik abang; makanya jawapan aku tunggu perut pkcik-pkcik ku kempis dulu. Hehe.

nak dijadikan sesuatu nya, besan tok aku datang sekali malam tu.

dia datang duduk sebelah aku, dan borak-borak. Dia tanya nanti nak sambung medic ke? aku jawab tak kot, lama jugak tu kalau nak sambung. 

lepastu dia cakap ;
anak saudara mkcik ti dressar juga, perempuan. Dia sekarang sambung medic, lagi setahun nak habis. Sambunglah medic, boleh jadi doctor. 

hehe.
aku sengih, 

makcik ti cakap lagi, anak saudara dia ni dah kahwin, husband dia doctor, sebab tu lah dia semangat nak sambung medic jugak- sama dengan husband dia. 

aku sengih.
hehe.

kakak sambunglah medic juga, takde lamanya- kahwin dulu lepas kahwin nanti sambung medic.

aku sengih jugak.
sambil jawab "hm kalau gitu, kakak kena kawen dengan doktor jugalah kan !" beria aku jawab. 

takde masalah pun sebenarnya kalau aku nak sambung medic, kalau bersungguh nak, inshaAllah semua boleh jadi. Tapi jadi doktor bukan impian aku. Jadi seseorang yang berpangkal nama Dr- tu ada lah dalam list impian aku., tapi sebagai pakar dalam bidang guaman. haha. cita-cita yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas walaupun dah sah sah aku dressar. 

kemudiannya, usai majlis tu kami semua sibuklah pulak mengemas. 
dalam duduk mengemas tu ada yang bersuara - cucu-cucu makngah (tok) dah besar besar semuanya haa. patutlah wangi semacam ja rumah makngah nih. Bunga berkuntum-kuntum  . Tunggu masa cincin bersarung ja ni semua haa.

fakta satu.
cucu -cucu belah tok memang majoriti perempuan.

fakta dua.
sikembar , pkcik adik anak dia semua boboi dan pkcik abang anak dia semua gegurls.

fakta tiga.
keturunan tok ada 3 pasang kembar, dan dua daripadanya adalah kembar perempuan.

fakta empat.
ramai budak-budak (cousin) yang aku tak ingat nama, sebab terlampau ramai T.T 

. . .

i think, i miss a lot of things about my big family.

bila tengok sepupu sepupu yang dulu dalam dukungan dah mula berlari .
tok semakin tua dan pergerakan yang agak terbatas.
pksu yang dulu teman bergurau dah bakal jadi ayah.
ali dan ayen- sepupu yang sebaya dengan aku , yang selalu main lumba beskal dulu dulu sekarang dah makin hensem and grow to be a man- because they had janggut, and i think it is a sign of growing older.

haih, i owe myself a big time to muse about.

betullah kan, bila akhir zaman, masa semakin berlalu dengan cepat. Macam sekarang. Aku rasa aku baru ja habiskan diploma aku bulan 12 ritu, tapi sekarang dah bulan 2. Macam nak percaya taknak percaya, tapi kena percaya. 

Allah bagi tanda, untuk kita muhasabah diri. Ah, feels not right everywhere. Allahurabbi. I'm growing older, and older. another day just bringing me nearest to death. 

i want to be a daughter that my abah and emak proud of.
 a daughter who'll be the tickets for my parents to enter the jannah.
i want to be a daughter that abah and emak have no regret for raised me up.
i really wants to be one. 

i want to grow old, and have my own family.
living in a home surrounding by peoples i love the most.
open my eyes every morning with a pleasure and 
living everyday by appreciating Allah's love. 

i want to grow old with a man who still love me in my worst.
a man who respects my parents the most.
a man whose understand my word even in my silents. 
a man whose doesn't care of my past.

i want to grow old with a man who his heart is forever for Allah, so i won't regret myself if i left him in this world, because i certainly will meet him in Jannah- if i am acceptable to be in Jannah. aamin.

i want to grow old, and be a mom.
a mom who is spending appropriately on my child.
a mom who is teaching the meaning of lailahaillallah to my dearest kids.
a mom who is teaching my child the kalimah of alif-ba-ta and the knowledge of Quran.
and, a mom who is growing old seeing my dearest children growth with islamic morals and characters. Allahu


i want to leave this world with my forehead on the ground, and syahadah be the last word.
i want to leave this world with no regret.

but- Allah is the best planner.

i plan;
and He plan.
Allahukbar !

O you who believe! Ward off yourselves and your families against a Fire (Hell) whose fuel is men and stones, over which are (appointed) angels stern (and) severe, who disobey not, (from executing) the commands they receive from Allah, but do that which they are commanded” (Tahrim 66:6).


and, i feels like crying while finishing this entry. i don't know why, but it feels so. It-is-soo-me. i'm sorry for all my faults while i'm publishing my blog post. If my writings cost you a no-good-things,please-please don't take it into your heart. I can't bear myself with my sin towards Him, and i don't wish to have more. Allahu ysallemmkom-


Friday, February 06, 2015

a lesson-

" a lesson hurt, before it teaches"
. . .

you told him, you can go through your life without him. And he said  "yes i know you will, because you spent almost of your childhood time living happily without me.  So why not now?". he smiled.

but you felt a great loss. 

after a big time of missing someone who you know already left you behind, your heart trying to find someone to fulfill the empty place in your heart. You hardly trying to fall in love again, and you succeed. But the truth is , you fall in love with the same person, exactly the same person just in a different time-and a different place. You give up your heart, And, after a while, the someone who you spent the most of your time thinking about, comes again in your life with a vow to complete your deen. 

" everything will fall into place-have faith to Allah and be patient "


. . .

The world we live never promise us the paradise. The world we live never consume us the happy ending. The world we live never provide us a shelter from the storm. We live in a world where everything's are uncertain, and only death is exceptionable.

i found myself pretty much sad these days. I bought a new red sneakers for myself, and i walk along the road. I suppose to walk somewhere , but i'm not. Because the time is just not too right for a really good thing to happen. 

after a while, i was sitting around the playground. Seeing the kids play hide and seek, and boys doing some tricks with their skateboard. I feel envy. Because they have nothing to worry about. In my head, i thought i was the worst ,full of problems without solution, being sick here and there, being push by all the problems in this world. While i was mourning on my self, one little girl crying, she was fallen from the bench while trying to hide from her mates. No one comes to get her up, no one comes to persuade. I wonder, does she come here alone? . So, i go and get her up. I trying to cheer her up by buying her an ice-cream. But she refused. She keeps crying. I felt like leaving her , but my feet won't let me walk away.

while i was wondering what to do, a woman with a red-tulips blouse come over and hugging this little kids. Oh, so this is the mother's , i thought so. And, i handling the girls over. She's thanked me for being so kind.

so. i had some chat with this young mothers. We talked a lot of things, and i felt terrible when she said that " my daughter have no father since birth",and she's selling some kerepek for money everyday. This beautiful young lady, was having a hard time but never feels burdened for what Allah had destined for her. How stronger she was. I'm totally envy .

That happy face, never shows how terrible her life was- i feel bad about myself.

" don't run a good today, by thinking about a bad yesterday"

. . .

i wrote this story because i think i have to do so. This story have no absolute relations with me, but for someone else, yes it does.

" you don't need another human being to make your life complete, Just be with someone who's seen you at your worst and still thinking that you're the best"







i know there's a lot of grammatical error, so that's why i have to stop writing before i turn into another broken English-story-teller. Lol  --"





Saturday, January 31, 2015

mashed potato


semalam, try buat mashed potato siap , konon nak western sikit padahal duduk kampung tepi parit ja,wohaa.

kemudian, masa tu dah 11 malam, ada cerita kuch-kuch hota hai kat tv masa tu. Sambil kupas potato mata yang sepatutnya dekat dapur sibuk zoom kat tv yang kat ruang tengah tu. Siap kupas potato bila anjali tarik tangan tina main apa entah.

lepastu, sambung nak buat gravy. Masa tengah bertarung dengan periuk dan senduk, masa tu lah jugak cerita tu tengah sedih. Anjali had her crush on Rahul while Rahul  is so stupid for not understand how bad Anjali feels when he confess to Tina infront of Anjali.

walaupun hati dan perasaan fefeeling kat dapur tu, tangan dan otak masih di periuk dan senduk. Aku capai kiub knorr, letak dalam periuk. Sementara tunggu , pergi depan tv.

Dalam 2-3 minit, aku pergi dapur. Bau tomyam menyerbu ke hidung. Aku pelik campur was-was. Kenapa bau tomyam? Dari periuk aku ke dari dapur rumah jiran?

satu minit berlalu.

aku tengok bungkusan atas meja. Ada dua. Satu kiub knorr ayam, dan satu kiub knorr TOMYAM
dan, kiub knorr yang terbuka jelas membuktikan yang aku dah selamat campakkan dua kiub knorr tomyam ke dalam sos aku.

selamat lah ia menjadi gravy perasa tomyam ,kalah KFC.

makanya, aku berhempas pulas lah selamatkan sos aku. Tapi dah terlalu gagal untuk berpatah balik. Aku trylah rasa, mashed potato with tomyam sauce, peh! PELIK. Feeling dia macam makan roti cicah cuka, rasa macam zalim kejap dengan tekak . Gelak terguling adik aku konghajo betul bukan nak support bagi semangat ke hape.

esoknya,kakcik cerita, dia bagi mashed potato tu kat customer dia, tapi sikit ja la, bagi rasa -rasa. Kang banyak sangat food poisoning pulak.

nak dijadikan cerita, tibatiba budak tu datang balik tanya, ada lagi tak mashed potato? boleh nak tambah tak?

kakcik apa lagi, dengan confidentnya tambahh baaaaanyaakk gila! haha. Budak tu sukaaa, dia cakap sedapp!

moral of the stories;

sedap ke tak sedap, semua nya subjektif. I hate chocolate, but anishah does like it very much. I love  strawberry milk, but my sisters don't. She said strawberry is just a weird flavor.

that's how we defined the taste of something. The same things goes to our imaan. We feel good with just a word of ayatullah, but for others a word of ayatullah just still don't bring out ease in their heart. The world we live never consume us the same things to be happen in everyone life. Because , imaan is not inherited by a father to his pious daughter, and by a pious mother to her son.

feel like talking about marriage a lil bit.
this few days, i read a lot of things about marriage. So, i ask my good friend,hows her life (since she's already married for about two years and have one cute daughter), and she said "tah taktau. tapi deep down i feel good. Walaupun amem ( her husband) macam makin kuat ja membebel lepas kahwin ni, tapi still aku rasa dialah punca aku rasa tenang walaupun masalah macam nak gila serang"

habistu kau belajar, amem belajar. Susu pia, pampers pia macam mana?

"syera, walaupun aku dengan amem takde income tetap, tapi alhamdulillah rezeki pia tak pernah putus. Ada ja cara Allah bagi, macam sekarang lah, kau jadi driver pergi jumpa customer aku, sah sah dah jimat duit minyak aku, Hhaha"

this is aqilah, the most cheerful ummi's yang aku kenal dah almost 10 years.

and, thinking about marriage. I have someone in mind alhamdulillah, knowing him for almost two years, but the truth ; he is not someone who's include among the " people's-i-knows-the-most" . Yeah, i can recognize him in a thousand crowd, but i can't feel him barely in my heart. He is not the type of good looking guys whose spending his time on a woman with flaws.  Heartless, yes he is. And he have a lots of fans :( Everyone says a good things about him , like " he is handsome!" "he's cool" "meng, budak surau " " peh, dedicated gila" and blablablabla . But still, inside me i don't feel good on this.

lately, i was always have a bad dream. i'd told my friend once, and yet my friend said " you just thinking too much" .

And i thought yeah maybe it's true. So i put my faith on Him, may Allah guide my heart until i have my very best !amin.

and, thinking about my feelings back then. I have someone in my heart long ago, and i'm still hardly trying to  over him. For seven years.

maybe, i was destined to always met with a one-side-love. sobsob,nangeh patbelas hari.

and, also the feeling itself is too subjective to define. Just like a mashed potato-with tomyam's gravy !


Thursday, January 22, 2015

se-seorang

dia yang selalu ada dalam kepala.
bertaruh dengan saat dan minit untuk harapan dan doa menjadi kenyataan.

ramai yang bersungguh mahukan dia.
begitu juga aku.

ramai yang bersungguh mahu menarik dia kembali membuka mata,
dan aku juga tidak terkecuali.

gambarnya yang paling mahal, boleh dihitung dengan jari cuma.
kedekut gambar. katanya dia terlalu handsome untuk bergambar.

akalnya tajam,
lawaknya menjadi,
tawanya menghiburkan,
senyumnya seolah bunga mekar.
berseri.

. . .

se-seorang

dialah yang menyerikan zaman kecil aku.
dialah  kesayangan aku.

yang aku sering selit kan doa untuknya saban waktu.

sembuhlah .
sembuhlah insan yang aku sayang

sudah penat air mata ini mengalir.
sudah lirih suara bonda.
sudah kusam wajah ayahanda merindu suara dan hilai tawamu.


apa kau lupa saat dulu kaulah guardian angel aku.
yang selalu memangku kalau aku jatuh.
yang selalu backup aku kalau dibuli budak kampung.
yang selalu mengajar aku memanjat pokok dan bermain pistol.


bukalah matamu, 
tembaklah lagi aku dengan lastik cicak,
tariklah lagi rambut aku kalau engkau kalah berlumba
cubitlah lagi tangan aku kalau aku ambil cikedis engkau
balinglah lagi katak mengkarung lipas semua

aku cuma mahu engkau kembali, .

kami merindumu.

amat-
paling-
sangat-

kau tidak rindukah nasi goreng tawar aku?
apa kau tak rindu kek keras yang pahit aku itu?

aku mahu kau terus mengkritik aku.
aku mahu kau terus mengutuk aku.
dan aku mahu kau terus sayang aku.

bonda jua pilu ,
ayahanda jua terluka hatinya.

kami juga teramat merindukanmu, 

" allahumma rabbannasi azhibil ba'sa isyfi anta syafii, wa3fii antal mu3fii ,la' syifaan illal syifaauk, syifaan la' yughaddiru saqamann "

amin-

Wednesday, January 07, 2015

hectic 2014-

" arah angin tidak boleh ditentu, namun layar perahu masih boleh dipandu"


2014 

 Suka duka semua tercatat menjadi memori. Kenangan tentang harapan yang terlaksana, dan kisah harapan yang tak kesampaian semua menjadi madu dan racun yang tersimpan kemas dalam catatan memori. 

in our head, 
our thought,
our dreams,
our hopes,
is higher than the moon.

but in reality,
our feet,
our hand,
our body,
are sewed to the earth.

sarawak/jun '13


we choose our own path.
and either we make it or not,
we have to love it ,
because it is the prove that we learnt life.

we pick and choose what to love.
we pick and choose what to hate.
we pick and choose our dreams, our destiny.

because life is all about choose this and choose that-


2015,

here you are, struggle meng struggle!