Saturday, January 31, 2015

mashed potato


semalam, try buat mashed potato siap , konon nak western sikit padahal duduk kampung tepi parit ja,wohaa.

kemudian, masa tu dah 11 malam, ada cerita kuch-kuch hota hai kat tv masa tu. Sambil kupas potato mata yang sepatutnya dekat dapur sibuk zoom kat tv yang kat ruang tengah tu. Siap kupas potato bila anjali tarik tangan tina main apa entah.

lepastu, sambung nak buat gravy. Masa tengah bertarung dengan periuk dan senduk, masa tu lah jugak cerita tu tengah sedih. Anjali had her crush on Rahul while Rahul  is so stupid for not understand how bad Anjali feels when he confess to Tina infront of Anjali.

walaupun hati dan perasaan fefeeling kat dapur tu, tangan dan otak masih di periuk dan senduk. Aku capai kiub knorr, letak dalam periuk. Sementara tunggu , pergi depan tv.

Dalam 2-3 minit, aku pergi dapur. Bau tomyam menyerbu ke hidung. Aku pelik campur was-was. Kenapa bau tomyam? Dari periuk aku ke dari dapur rumah jiran?

satu minit berlalu.

aku tengok bungkusan atas meja. Ada dua. Satu kiub knorr ayam, dan satu kiub knorr TOMYAM
dan, kiub knorr yang terbuka jelas membuktikan yang aku dah selamat campakkan dua kiub knorr tomyam ke dalam sos aku.

selamat lah ia menjadi gravy perasa tomyam ,kalah KFC.

makanya, aku berhempas pulas lah selamatkan sos aku. Tapi dah terlalu gagal untuk berpatah balik. Aku trylah rasa, mashed potato with tomyam sauce, peh! PELIK. Feeling dia macam makan roti cicah cuka, rasa macam zalim kejap dengan tekak . Gelak terguling adik aku konghajo betul bukan nak support bagi semangat ke hape.

esoknya,kakcik cerita, dia bagi mashed potato tu kat customer dia, tapi sikit ja la, bagi rasa -rasa. Kang banyak sangat food poisoning pulak.

nak dijadikan cerita, tibatiba budak tu datang balik tanya, ada lagi tak mashed potato? boleh nak tambah tak?

kakcik apa lagi, dengan confidentnya tambahh baaaaanyaakk gila! haha. Budak tu sukaaa, dia cakap sedapp!

moral of the stories;

sedap ke tak sedap, semua nya subjektif. I hate chocolate, but anishah does like it very much. I love  strawberry milk, but my sisters don't. She said strawberry is just a weird flavor.

that's how we defined the taste of something. The same things goes to our imaan. We feel good with just a word of ayatullah, but for others a word of ayatullah just still don't bring out ease in their heart. The world we live never consume us the same things to be happen in everyone life. Because , imaan is not inherited by a father to his pious daughter, and by a pious mother to her son.

feel like talking about marriage a lil bit.
this few days, i read a lot of things about marriage. So, i ask my good friend,hows her life (since she's already married for about two years and have one cute daughter), and she said "tah taktau. tapi deep down i feel good. Walaupun amem ( her husband) macam makin kuat ja membebel lepas kahwin ni, tapi still aku rasa dialah punca aku rasa tenang walaupun masalah macam nak gila serang"

habistu kau belajar, amem belajar. Susu pia, pampers pia macam mana?

"syera, walaupun aku dengan amem takde income tetap, tapi alhamdulillah rezeki pia tak pernah putus. Ada ja cara Allah bagi, macam sekarang lah, kau jadi driver pergi jumpa customer aku, sah sah dah jimat duit minyak aku, Hhaha"

this is aqilah, the most cheerful ummi's yang aku kenal dah almost 10 years.

and, thinking about marriage. I have someone in mind alhamdulillah, knowing him for almost two years, but the truth ; he is not someone who's include among the " people's-i-knows-the-most" . Yeah, i can recognize him in a thousand crowd, but i can't feel him barely in my heart. He is not the type of good looking guys whose spending his time on a woman with flaws.  Heartless, yes he is. And he have a lots of fans :( Everyone says a good things about him , like " he is handsome!" "he's cool" "meng, budak surau " " peh, dedicated gila" and blablablabla . But still, inside me i don't feel good on this.

lately, i was always have a bad dream. i'd told my friend once, and yet my friend said " you just thinking too much" .

And i thought yeah maybe it's true. So i put my faith on Him, may Allah guide my heart until i have my very best !amin.

and, thinking about my feelings back then. I have someone in my heart long ago, and i'm still hardly trying to  over him. For seven years.

maybe, i was destined to always met with a one-side-love. sobsob,nangeh patbelas hari.

and, also the feeling itself is too subjective to define. Just like a mashed potato-with tomyam's gravy !


Thursday, January 22, 2015

se-seorang

dia yang selalu ada dalam kepala.
bertaruh dengan saat dan minit untuk harapan dan doa menjadi kenyataan.

ramai yang bersungguh mahukan dia.
begitu juga aku.

ramai yang bersungguh mahu menarik dia kembali membuka mata,
dan aku juga tidak terkecuali.

gambarnya yang paling mahal, boleh dihitung dengan jari cuma.
kedekut gambar. katanya dia terlalu handsome untuk bergambar.

akalnya tajam,
lawaknya menjadi,
tawanya menghiburkan,
senyumnya seolah bunga mekar.
berseri.

. . .

se-seorang

dialah yang menyerikan zaman kecil aku.
dialah  kesayangan aku.

yang aku sering selit kan doa untuknya saban waktu.

sembuhlah .
sembuhlah insan yang aku sayang

sudah penat air mata ini mengalir.
sudah lirih suara bonda.
sudah kusam wajah ayahanda merindu suara dan hilai tawamu.


apa kau lupa saat dulu kaulah guardian angel aku.
yang selalu memangku kalau aku jatuh.
yang selalu backup aku kalau dibuli budak kampung.
yang selalu mengajar aku memanjat pokok dan bermain pistol.


bukalah matamu, 
tembaklah lagi aku dengan lastik cicak,
tariklah lagi rambut aku kalau engkau kalah berlumba
cubitlah lagi tangan aku kalau aku ambil cikedis engkau
balinglah lagi katak mengkarung lipas semua

aku cuma mahu engkau kembali, .

kami merindumu.

amat-
paling-
sangat-

kau tidak rindukah nasi goreng tawar aku?
apa kau tak rindu kek keras yang pahit aku itu?

aku mahu kau terus mengkritik aku.
aku mahu kau terus mengutuk aku.
dan aku mahu kau terus sayang aku.

bonda jua pilu ,
ayahanda jua terluka hatinya.

kami juga teramat merindukanmu, 

" allahumma rabbannasi azhibil ba'sa isyfi anta syafii, wa3fii antal mu3fii ,la' syifaan illal syifaauk, syifaan la' yughaddiru saqamann "

amin-

Wednesday, January 07, 2015

hectic 2014-

" arah angin tidak boleh ditentu, namun layar perahu masih boleh dipandu"


2014 

 Suka duka semua tercatat menjadi memori. Kenangan tentang harapan yang terlaksana, dan kisah harapan yang tak kesampaian semua menjadi madu dan racun yang tersimpan kemas dalam catatan memori. 

in our head, 
our thought,
our dreams,
our hopes,
is higher than the moon.

but in reality,
our feet,
our hand,
our body,
are sewed to the earth.

sarawak/jun '13


we choose our own path.
and either we make it or not,
we have to love it ,
because it is the prove that we learnt life.

we pick and choose what to love.
we pick and choose what to hate.
we pick and choose our dreams, our destiny.

because life is all about choose this and choose that-


2015,

here you are, struggle meng struggle!