Sunday, February 08, 2015

don't know what is the best word to define -




malam jumaat lepas, ada kenduri doa selamat untuk kak fizah (wife paksu) yang inshaAllah lagi 2 bulan tambah tolak bakal jadi ummi dan abi. 

alkisahnya, ramailah sedara mara berkumpul. yang dekat jauh semua datang. Riuh rumah papan tok dengan anak cucu berlari-lari, 

kemudiannya, aku ni antara yang paling jarang balik kalau ada majlis. Almaklumlah, kolej kat amsterdam, mana boleh nak ponteng suka suka hati. Jadi, agak ramailah menemu ramah aku. Orang tengah menganggur , baru habis belajar. Soalan cliche yang tak lekang macam biasa, -bila dapat kerja?-bila nak kawen?-bila nak tinggi? -dan yang sama waktu dengannya.

soalan satu. 
kalau orang tanya, aku konfiden jawab,inshaAllah bulan 3 (:

soalan dua.
kalau orang tanya, aku jawab-nak kerja dulu.

soalan tiga.
sebab yang tukang tanya cuma si kembar-pkcik adik dan pkcik abang; makanya jawapan aku tunggu perut pkcik-pkcik ku kempis dulu. Hehe.

nak dijadikan sesuatu nya, besan tok aku datang sekali malam tu.

dia datang duduk sebelah aku, dan borak-borak. Dia tanya nanti nak sambung medic ke? aku jawab tak kot, lama jugak tu kalau nak sambung. 

lepastu dia cakap ;
anak saudara mkcik ti dressar juga, perempuan. Dia sekarang sambung medic, lagi setahun nak habis. Sambunglah medic, boleh jadi doctor. 

hehe.
aku sengih, 

makcik ti cakap lagi, anak saudara dia ni dah kahwin, husband dia doctor, sebab tu lah dia semangat nak sambung medic jugak- sama dengan husband dia. 

aku sengih.
hehe.

kakak sambunglah medic juga, takde lamanya- kahwin dulu lepas kahwin nanti sambung medic.

aku sengih jugak.
sambil jawab "hm kalau gitu, kakak kena kawen dengan doktor jugalah kan !" beria aku jawab. 

takde masalah pun sebenarnya kalau aku nak sambung medic, kalau bersungguh nak, inshaAllah semua boleh jadi. Tapi jadi doktor bukan impian aku. Jadi seseorang yang berpangkal nama Dr- tu ada lah dalam list impian aku., tapi sebagai pakar dalam bidang guaman. haha. cita-cita yang tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas walaupun dah sah sah aku dressar. 

kemudiannya, usai majlis tu kami semua sibuklah pulak mengemas. 
dalam duduk mengemas tu ada yang bersuara - cucu-cucu makngah (tok) dah besar besar semuanya haa. patutlah wangi semacam ja rumah makngah nih. Bunga berkuntum-kuntum  . Tunggu masa cincin bersarung ja ni semua haa.

fakta satu.
cucu -cucu belah tok memang majoriti perempuan.

fakta dua.
sikembar , pkcik adik anak dia semua boboi dan pkcik abang anak dia semua gegurls.

fakta tiga.
keturunan tok ada 3 pasang kembar, dan dua daripadanya adalah kembar perempuan.

fakta empat.
ramai budak-budak (cousin) yang aku tak ingat nama, sebab terlampau ramai T.T 

. . .

i think, i miss a lot of things about my big family.

bila tengok sepupu sepupu yang dulu dalam dukungan dah mula berlari .
tok semakin tua dan pergerakan yang agak terbatas.
pksu yang dulu teman bergurau dah bakal jadi ayah.
ali dan ayen- sepupu yang sebaya dengan aku , yang selalu main lumba beskal dulu dulu sekarang dah makin hensem and grow to be a man- because they had janggut, and i think it is a sign of growing older.

haih, i owe myself a big time to muse about.

betullah kan, bila akhir zaman, masa semakin berlalu dengan cepat. Macam sekarang. Aku rasa aku baru ja habiskan diploma aku bulan 12 ritu, tapi sekarang dah bulan 2. Macam nak percaya taknak percaya, tapi kena percaya. 

Allah bagi tanda, untuk kita muhasabah diri. Ah, feels not right everywhere. Allahurabbi. I'm growing older, and older. another day just bringing me nearest to death. 

i want to be a daughter that my abah and emak proud of.
 a daughter who'll be the tickets for my parents to enter the jannah.
i want to be a daughter that abah and emak have no regret for raised me up.
i really wants to be one. 

i want to grow old, and have my own family.
living in a home surrounding by peoples i love the most.
open my eyes every morning with a pleasure and 
living everyday by appreciating Allah's love. 

i want to grow old with a man who still love me in my worst.
a man who respects my parents the most.
a man whose understand my word even in my silents. 
a man whose doesn't care of my past.

i want to grow old with a man who his heart is forever for Allah, so i won't regret myself if i left him in this world, because i certainly will meet him in Jannah- if i am acceptable to be in Jannah. aamin.

i want to grow old, and be a mom.
a mom who is spending appropriately on my child.
a mom who is teaching the meaning of lailahaillallah to my dearest kids.
a mom who is teaching my child the kalimah of alif-ba-ta and the knowledge of Quran.
and, a mom who is growing old seeing my dearest children growth with islamic morals and characters. Allahu


i want to leave this world with my forehead on the ground, and syahadah be the last word.
i want to leave this world with no regret.

but- Allah is the best planner.

i plan;
and He plan.
Allahukbar !

O you who believe! Ward off yourselves and your families against a Fire (Hell) whose fuel is men and stones, over which are (appointed) angels stern (and) severe, who disobey not, (from executing) the commands they receive from Allah, but do that which they are commanded” (Tahrim 66:6).


and, i feels like crying while finishing this entry. i don't know why, but it feels so. It-is-soo-me. i'm sorry for all my faults while i'm publishing my blog post. If my writings cost you a no-good-things,please-please don't take it into your heart. I can't bear myself with my sin towards Him, and i don't wish to have more. Allahu ysallemmkom-


No comments:

Post a Comment