Tuesday, March 31, 2015

to-do-list- be the huffaz

i want to be the huffaz

i want to recite the quran by memorization

Allahuyusahhil.

aku dah lama teringin nak hafaz al Quran, since sekolah menengah. Tapi, dari dulu aku asyik duk hafal surah surah sama ja, lepastu ulang ulang surah sama. Takde motivasi. Lama sikit dah lupa :(

i feel bad to myself.

Allahuyusahhil.

aku nak cuba lagi sekali, subhanallah takut pun ada. Sebab Al-Quran tu teramatlah mulia, layak ke untuk dihadam oleh aku orang yang selalu buat dosa ?

Allahuyusahhil.

aku nak cuba, atleast- aku mampu tersenyum.

target aku 4 bulan, jadi aku mesti hafal 5 muka surat setiap hari- 4 bulan tolak cuti segala benda semua, inshaAllah aku boleh (':

sebab aku hendak kepada Dia, moga Dia mudahkan jalan cerita aku. Allah-

dan, sebab aku hendak kepada cahaya Al Quran buat peneman di alam kubur, maka moga Allah permudahkan.

untuk abah dan emak jua, hadiah buat kesayangan dunia akhirat aku ini.

langkah pertama:
bawak alQuran ke mana sahaja aku pergi dan guna masa kosong untuk reciting. Tak boleh guna Quran kat handphone, sebab nanti feeling dia lari , Tak sama-

i will go through this first step.

Allahuyusahhil (':


Thursday, March 26, 2015

unworthy daughter

there is no such thing called  broken family, and i understand why the poet all years back than said blood is thicker than water. because history did proved.

 The dunya itself is imperfect- really does. Happiness also doesnt bring along the perfection.

to define how happiness; it was like sleeping in a long-cold night with mama's hand as a pillow and papa's reciting quran as lullaby.

" i wonder when is the last time i slept on papa's lap while waiting for prayers. It was long ago when i was in my childhood. And now, papa's still reciting Quran, but i'm not longer sleep on papa's lap. That's how life brought us. I am a growing old young woman  and not longer in my kindergarten life . Adult doesn't suits me well i thought. Because, i don't feel like one. 

today i was rude to babah. For the first time i raise up my voice to babah. And i crying all alone in regret for doing that. 

babah, i'm sorry. 

babah.  I'm sorry for growing up - 

i love you, and i know you do love us. I holding all your advises and wise word. Right now, all i want is babah who comfort me in my nay . I want back my wise b-ranger.

my family is my everything ,the only love that will never be replace. Your place in my heart already destined to be. No one can change the fact i am your daughter and both of you are my parents. And, i still need both of you in my days and night.

i am still a crybaby who crying a lot when i lost my pencil.
and so do when someone knocked me down.

babah, mak.
kakak need you.
im sorry for all the wrongdoing T.T

i just want to spill out what i feel. just that-

 i simply didn't chose my family. Allah did, because certainly He knows the reason. The family itself also a test to those who said " Allah is the only God, and Muhammad is the messenger of Allah "

i want to live happily even i am penniless. As long as i have my family , nothing will take away my happiness. "

even we are in a different places, we still have a tied-knot as a family. Because how far the distance bring us the love will always grow-accordingly.

allahuyusahhil3laina. 



Wednesday, March 11, 2015

probability-

jadi coach netball untuk budak PASTI. Penat -.-

kalah teghuk, 17-3. haih.

budak budak ni masa practice kemain lagi, tapi time betul-betul langsung tak bergerak, penat jugak mendidik budak kecik. Tapi itulah yang meriahnya , budak budak ni kan penghuni Syurga, masa ni lah nak tengok tahap kesabaran kita berdepan dengan ahli-ahli syurga ni. 

tapi harini baru pre-match. Mungkin match yang sebenar sabtu ni kita menang mana nak tahu kan? Positive thought will gain positive energy inside (: allahuyusahhil

and, i still counting days. 

counting days, untuk berkhidmat sebagai penjawat awam- dan counting days to be syahira yang ada side yang lagi baik dari semalam. 
. . .

dalam hidup, pasti ada masanya kita rasa macam kita nak achieve sesuatu yang pernah kita rasa ianya mustahil. Dan bila mana Allah buka jalan itu depan mata kita, kita jadi terpinga pinga- dan persoalan apa, kenapa, bagaimana terus menerjah ke minda bawah sedar kita.

hakikatnya, kita sebenarnya sedang diberi peluang oleh Allah untuk menjadikan sesuatu yang pernah kita rasa mustahil sebagai sesuatu yang ada dalam tangan kita. 

hidup ini kitarannya begitu, apa yang kita mahu tak semestinya kita dapat- dan apa yang kita tidak mahu kadang-kadang menjadi milik kita- kerana pastinya di atas segala yang berlaku, Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. 2:216 (:

You throw a stone into a deep pond. Splash. The sound is big, and it reverberates throughout the surrounding area. What comes out of the pond after that? All we can do is stare at the pond, holding our breath -1q84,Haruki Murakami


undoubted-

sometimes, akan ada tiba masa yang tetiba aku  rasa not good enough-
dan some other times, aku rasa macam i already did my very best.

hari ini, seorang aku telah diuji dengan perasaan yang entah apa apa T.T

dan aku rasa, ini adalah sesuatu yang juga menguji cinta aku pada Allah- and i have to fight to prove the word i said. cinta pada Allah, mesti lagi berganda ganda ganda lebihnya dari cinta pada seorang manusia yang belum tentu hari esoknya bagaimana-

dan, untuk kekasih hati-emak dan abah. 
if i love you this much, i have to promise you the best thing i can provide you- and aku akan cuba pegang pada kata-kata.

payahnya ada, tapi pasti di akhirnya ada sesuatu yang indah menanti.
itu yang aku genggam erat.

life is gamble- surely it was. And whatever it is, i have to learnt how to be the  flowers whose bloom beautifully inside and out, not for any hand to pick, but for the reason that " i have to be beautiful, so the garden will look beautiful"

dan aku sangat yakin. aku takkan dapat lelapkan mata malam ni. And this is not the first time i didn't sleep anyway.

dalam keluh kesah menahan perasan, mata tertancap pada lembaran suci di tangan, surah Al-Qasas ayat 67-70

Apa sahaja yang terjadi di atas dunia sementara ini segalanya adalah ketentuan Allah, dan aku sebagai hamba tiada hak untuk memilih. 

segala apa yang aku sorokkan rapat di dalam hati, atau apa yang aku zahirkan- segalanya Dia tahu, walau cuma lintasan barang sesaat di hati.

sungguh, Allah lah Tuhan yang berhak disembah, tiada tuhan selain Allah. Allahu (': 

Allah, 
setiap baris ayat yang sangat membuat aku terpesona. Betapa Allah berbicara dengan aku! Apakah selama ini aku terlalu buta sampai tidak tahu betapa Allah menanti untuk mendakap aku erat.

i don't care if i need to face the hardness and the test every second in my life, as long as i learnt something, so it's worth the pain. 

Allahuyusahhil- semoga thabat syahira! 




Monday, March 02, 2015

twenty-two

so i am twenty-two,
and i still crying when its time to leave.

i am twenty-two,
and i still have a lots of pinky things in my drawer.

i am twenty-two,
lived 22 years as a daughter of mak abah yang sangat penyayang (:

i am twenty-two,
and i am growing old.

today is 2nd march of 2015- and i am officially twenty-two !

alhamdulillah for everything , couldn't ask for more (':

untuk semua yang mewarnai hidup aku 22 tahun , terima kasih sebab menjadi sebahagian daripada sejarah hidup aku. Mak abah, terima kasih melahirkan kakak. i should buy a presents untuk mak abah, will do nanti (: !

alhamdulillah (:

since this is the first post with a new url- so feeling excited siket. Macam tulis diari pulak rasanya, hahaha. Lantaklah. Kali ni ja, esok aku skema hipokrit balik. haha

first time celebrate birthday on vacation dengan kawan-kawan, dalam bilik hotel reramai. Tapi, aku tido awal sebab penat seharian, jaga pun sebab ada orang call,pastu sambung tido balik. Tapi apa pun, tengkiyu sayang sayang semua untuk 4 hari yang sangat bermakna- friends are meant to be, i know that tho, cett haha

okeh, penat-