Saturday, October 10, 2015

my PPW's

aku dalam musim down
aku ingat aku boleh jadi kental-
ahh 

tapi takpe, aku okay aku okay *menangeh*

terlalu jujur dalam dunia sekarang adalah satu kesilapan-
aku diajar " jangan jujur sangat. Kalau nak survive lama, kena pandai pusing senget sikit"

sebab aku terlalu jujur,
boss marah aku.

sebab aku terlalu jujur,
boss benci aku.

sebab aku terlalu jujur,
boss asyik tolak claim OT aku

sebab aku terlalu jujur,
boss buat aku sign surat kesalahan tata tertib disiplin.

bila aku diam, semua tanya.

"syahira, kau okay? syahira , kau okay?"

aku jawab. "aku okay."

dan mereka tanya lagi. "bohong. kau tak okay kan?''

aku jujur pun salah, aku menipu pun orang tak percaya.

lepastu, what everyone else expect me to do?

menanges tengah tengah morning prayer?
aku dah buat dah.

meraung depan boss?
maybe kalau dah tak tahan sangat boleh jadi aku buat.

tahu tak, aku tengah cuba jadi badang yang kental-
cuma bezanya aku tak makan muntah raksasa.

tapi serius, aku okay.
aku tak kisah kena extend PPW

aku cuma kisah,
bila sebab extend aku dilabel bermasalah-
mesti payah aku nak sambung belajar.

aku sedih.
bila terpaksa tandatangan surat salahlaku disiplin untuk benda yang aku tak buat-

aku sedih.
sebab aku tak boleh back up diri aku sendiri.
apatah lagi orang lain.

aku sedih.
bila aku tak boleh luah rasa tak puas hati aku.
aku pendam sorang sorang jadi racun dalam diri.

why syahira why?

dear Dr Rashdan,;
 i dont need to agree with you when you say that the sky is green. it doesn't matter how  i look at the sky, i don't need to argue with you just because of my eyes look things differently.

i dont need to prove that you are wrong, and i am right when i believe otherwise.

i just need to go on with my life, with a new basically understanding that to some people the sky looks green.
and, i'm okay with that.

somehow, i just need to raise up my hand and put some du'a. May one day Allah will make things easier for me and hard enough to build my inner strength-











No comments:

Post a Comment